PDA

Pogledaj punu verziju : Project: Castro



Psiho
09.03.15., 17:38
E ovako gospodo teraristi planiram da uzmem iguanu i evo plana za njegov skromni dom. znaci visina tera bi trebalo da bude 2 m a sirina 1.5. znaci konstrukcija bi bila od metala, vrata bi trebala biti prekrivena onom mrezicom kao i poklopac dok bi tri strane trebale biti od pleksiglasa. iznad tera klasika svetla i sijalice unutra granje. da li je ovo ok i imate li nekih predloga ili sugestija.. unapred hvala

carcharias
09.03.15., 19:56
Otprilike to je to...
Pleksi ce vremenom da se izgrebe i zamuti/posle par godina/...staklo je postojanjiji materijal ali hladniji.

Psiho
09.03.15., 21:48
Pa mislio sam bas o tome da je lakse da zamenim pleksiglas nego da brinem da li ce staklo moci da se zagreje dovoljno ili nedaj boze pukne i povredi zivotinju. Nadam se kada zavrsim ter u nekom narednom periodu (mozda kracem mozda duzem u zavisnosti od finansija) da ce iguana uzivati u njemu.

hey-ho
10.03.15., 03:04
To ok deluje u teoriji a u praksi uzmi u obzir sledeće stvari:
- pleksiglas te veličine u odnosu na debljinu od 4-6 mm će posle nekog vremena (možda svega dve nedelje) početi da se krivi. Ne isplati ti se da uzmeš deblji samo zbog ovoga jer će biti znatno skuplji.
- pleksiglas je jako osetljiv i svaki put kad ga iguana dodirne kandžama ostaće vidljive ogrebotine
- pleksiglas je dosta skuplji od stakla
- ako ćeš da ga lepiš moraš odabrati poseban lepak (ne znam koji) jer sa silikonom neće ići a takođe ni sa lepkom od kog se pravi pur pena.
- ako ćeš da ga bušiš i pričvršćuješ strane šarafima morao bi to jako oprezno da radiš jer jako lako ume da pukne. Ne znam koje se burgije koriste a ja sam loše prošao sa burgijom za drvo jer pri izlazu sa suprotne strane pukne pleksiglas. Sa tom istom burgijom sam uspeo da izbušim redovne rupe tako što sam do polovine redovno bušio a od polovine podesio da se burgia vrti u suprotnom smeru i pritisao bušilicu tako da se ostatak pleksiglasa istopi i ne dođe do pucanja.

Sve u svemu, ja bih takođe preporučio staklo. Ili OSB.. Ili kombinaciju :)

Psiho
10.03.15., 08:51
Hvala na savetu brate. Stavicu staklo neko malo deblje bolje mi je dati pare za duplo staklo nego da na svaka dva meseca uzimam pleksiglas. A kako da ga "zasarafim" za metalne sipke