Stonoga

Odvalio sam je papuchom :icon_cheers: i moram da priznam da je jako izdrzljiva :club:
ima toga ovde koliko vam dusha iste, ima i vecih. Uopste mi nije jasno zasto me ujela za prst na nozi dok sam sedeo na krevetu i kuckao na lapu... stvarno je agresivna. Verujte, jezivo iskustvo kada vas nesto u polumraku ugrize kao zmaj.

Dan kasnije sam osecao bol u nozi ali je treci dan prestalo.

PS: Ima i crnih udovica sa kojima sam se obrachunavao usisivachem :)
Skoro sam u garazi naleteo na leglo.

Ima i onih ogromnih poljskih paukova mislim kao dlan koji se okrenu prema vama i prskaju nesto.

ne verujem da kad bubasvaba odbaci ooteku da ce izaci bilo sta iz njih...ko sto kaze lik na kraju snimka

Stonogama su jako zeznuti ti nazivi.... Al probaj ovako Scolopendra s. subspinipes “Chinese Giant Tiger Leg”

Ma ja se u njih uopšte ne razumem, niti znam podele. Znam samo da imaju centipede i milipede i njih je lako razlikovati. Ali tačan latinski naziv ne znam ni za jednu ::D

klasa Chilopoda (centipede) ukljucuje 5 redova: Scutigeromorpha, Lithobiomorpha, Craterostigomorpha, Scolopendromorpha i Geophilomorpha.
Kod nas u Srbiji zivi oko 50 vrsta iz 4 reda, bez kraterostigmusa.
Iz reda Scolopendromorpha kod nas zive ( za sada smo pronasli) 4 vrste: Cryptops anomalans, C. hortensis, C. croaticus i najveca medju njima Scolopendra cingulata (do 17 cm, ja sam nalazio do 12).
Scolopendra dalmatica kod nas nije zabelezena, ali je ima u CG, Bosni, Hrvatskoj. Takodje, u ovim drzavama zivi i Theatops erythrocephalus, vrsta koju cesto gaje teratisti.
Ako vas interesuju jos neki rodovi pitajte.

Hmmm, kako im odredjujes pol? Da li ima neka metoda ili je imala male... Sacu bas proguglam znam da su radili nesto vezano za odredjivanje pola na osnovu odbacene kože... Mislim da nije jos sigurno jer nisu imali kožu sigurne ženke...

Edit: A da cingulata ima vidnu razliku na terminalnim nogama?

eo i ja sam od danas ponosni vlasnik scolopendra dalmatica.ovamo u cg,na cetinje ih ima bukvalno svudje.za 20 min sam nashao 7.dvije sam odmah pushtio,a ovih 5 sam smjestio u plastichne posude.1-2 cm treseta,parche kore da imaju da se sakriju.neke imaju oko 10-12cm po gruboj procjeni,a neke su manje.josh samo da nadjem Scolopendra cingulatu i bicu prezadovoljan. :)

Имају ли период хибернације ове наше стоноге?

Back