Ništa ne nađeh na forumu o njima (sem kratkog spominjanja od strane hey-hoa da ih drži već par godina) pa rekoh hajde da otvorim temu o njima.

Latinski naziv ove vrste je Alphitobius diaperinus, dok se takođe (na engleskom) zovu mini mealworms i buffalo worms.
Ova vrsta je često štetna, u vidu da se nalaze u silosima, fabrikama za proizvodnju i preradu živine,... Ova vrsta je takođe veoma štetna za živinu u vidu da prenosi mnoge bolesti vezane samo za živinu, stoga nisu štetni za ljude i ostale životinje.
Razlog što su dobili ime mini mealworms je jer dosta lične na tenebrije (mealworms) što može da se vidi sa slika, stim da je jedina razlika u tome da su manji, i da boja varira između bele, braon i crne. Razlog što se zovu i buffalo worms je taj da su često nađeni u mrtvim bufalovima i njihovim glavama kako se hrane ostacima.
Pored buba iz porodice Dermestes, Alphitobius diaperinus se koriste u muzejima za čišćenje tkiva sa leševa radi izložbe.
Razmnožavanje je dosta lako, crvi ne moraju da se odvajaju kao super crvi, i bube mogu da žive zajedno sa crvima. Životni vek je sličan kao i životni vek tenebrija.
Ova vrsta je takođe poznata po tome što se prodaje kao grickalica (ludi zapadnjaci ) zbog visoke količine proteina, pa stoga ima i tablića nutritivnih vrednosti sa nekog sajta koji ih prodaje kao hranu za ljude
Sveži crvi Sušeni crvi
Tečnost 72.5% 0%
Suva materija 27.5% 0%
Pepeo 1% 3.6%
Proteini 17.6% 64%
Masti 7.7% 28%
Karbohidrati 1.2% 4.4%
Skrob 0% 0%

Ja lično sam našao ove crve u kokošinjcu iza kamenja misleći da su tenebrije, ali eto izgleda da je dobro što sam ih sve pohvatao jer su navodno štetne za živinu.
Evo za kraj dve slike, prva je slika moje dvodnevne "kolonije" a druga slika je sa neta
asdasd.jpg