Činčila - problem sa zadnjim šapama

Registrovao se
14 Nov 2008
Poruka
80
Location
Beograd
Zadnja 2-3 dana sam primetila da neko od činčila piški po istoj polici, i uvek se desi da je baš Đole na toj polici,ali nisam pridavala tome neki veliki značaj, obojca su skakala normalno po kavezu i sve je bilo isto kao i do sad.
Ali prekjuče kad sam ih pustila, primetila sam da Đole uopšte neće da hoda, ni za poslasticu, niti da se kupa u pesku, samo je sedeo na istom mestu, sav pogrbljen, pokušala sam da ga pomerim, gurala sam mu dupe, ali se opirao, nije hteo da mrdne, samo da sedi.
Kad sam ga uzela videla sam da su mu tabani na zadnjim nogama crveni, i malo drugačiji nego do sad, ne bih rekla deformisani, ali nisu normalnog oblika.
U kavez sam ubacila sve sto sam imala mekano, da moze bar da se penje, spušta za hranu i vodu, da mu bude što mekše i da ne pritiska to kad ga boli.

Juče sam zvala Mufija i rekao mi je da je verovatno upala, da pokušam nekako da ga dovedem kod njega ili da slikam i donesem mu slike, pa da mi bar tako da neke antibiotike.
I da obavezno sve izbacim iz kaveza i da stavim papir/novine i da menjam što češće, bar jednom dnevno, da se ne inficira.
Da mu dok ne odem kod njega to čistim sa rivanolom ili 3% hidrogenom.


Evo kako mu izgledaju tabani, nigde ne krvare, nigde nije naduto...

Image208_zps5aa8a487.jpg


Image209_zps8c74d909.jpg


Image210_zps7c58df9d.jpg


Nisu mu tako suvi i perutavi tabani kao što izgleda na slikama, nisam mogla lepo da uslikam jer sam ga jednom rukom držala naopako, a drugom slikala.

Pošto je mnogo hladno za njih, sutra ću ga voditi, nemam druge opcije nego da ga ubacim u moj duks i da se greje uz mene...
 
Da. U pitanju je laminitis (zapaljenje tabana). Za to ti nije potrebno da vodis zivotinju na injekcione antibiotike, al ti kako hoces. Mojim pacijentima sa takvim problemima (doduse vise su to bili morski prasici i kunici, cincile retko) sam propisivao hidrociklin mast, ili neku drugu koja sadrzi antibiotik i kortikosteroid. Dva do tri puta dnevno mazanje, dobra higijena kaveza. Za pet do sedam dana su bili bolje. Mnogo bolji od novina je toalet papir kao podloga. Ako ga slucajno budu grickali zdraviji je od novina i manje problema nanosi. Najcesce se to stanje kod cincila javlja kao posledica uprljanosti mokracom, nakon cega se napravi iritacija i bakterije se nadovezu i izazovu infekciju. I da. Pre masti mazanje hidrogenom sasvim dovoljno. Dobra stvar ti je i flogocid mast, ali ona je ipak skupa i kupuje se u veterinarskim apotekama.
 
Hvala Dendzo, već sam dobila slinčne preporuke za mazanje, ali bi ipak da veterinar to pogleda, ne bi da mu bude nešto na kraju zato što ga nisam vodila :shock:
 
Naravno :) Bolje je tako da znas da si ga odvela. Mada ja sam cisto pokusao da ti kazem da to nije nista strasno, jer i ja sam veterinar i imam dosta iskustva sa glodarima i sa takvim stanjima kakvo je to. Plus i da ti savetom sacuvam troskove za veterinara ;)
 
Svakako hvala na pomoći, naravno da znači, pogotovo kad se neko razume.
Mene je bio šok uhvatio u početku, jer mi je ta činčila baš baksuzna, stalno mu nešto bude...
A i nisu veliki troškovi veterinara, bar ne ovde gde ih ja uvek vodim, čak ni kad primaju antibiotike ;)

Jel ti ne misliš da je ovo možda bumblefoot ?
 
Pa jeste bumble foot. Ja sam kad sam napisao laminitis mislio sto prostije da objasnim, jer cesto vlasnici zivotinja ne razumeju neke komplikovane izraze. Zato sam napisao laminitis (zapaljenje tabana). U sustini to je najgrublje moguce objasnjenje. Cak izraz i ne odgovara glodarima, vec se koristi za zapaljenja papaka i kopita kod prezivara i konja, ali su ga neki veterinari usvojili. Najbolji izraz za to bi bio pododermatitis (zapaljenje koze tabana), a bolest je u engleskoj literaturi poznata kao bumble foot. Tako da to jeste bumble foot :)
 
Danas smo napokon otišli u Spinu.
Mufi nije bio tu, ali je kolega bio od velike pomoći.
Dobili su baktrim sirup, 2x dnevno, za par dana da se javim Mufiju kako napreduju, možda i da ih odvedem na kontrolu.
Rekli su mi da stavim što mekšu podlogu, i da je često menjam.
Kaže da nije tako loše kao što sam ja to objasnila, ali dobro je da sam došla dok je takvo stanje
 
Back
Top