Agave americana marginata

Bogica1985

Moderator
Agave americana Marginata

Porodica : Agavaceae

Poreklo : pustinje Meksika

Agave americana Marginata

Svetlost : posto je pustinjska biljka odgovara joj direktna sunceva svetlost, prema tome ona je prava biljka za pustinjski terarijum.

Temperatura : nema mnogo zahteva ,bitno je samo da je iznad 16 C a moze podneti visoke temperature.

Zalivanje : zaliva se jedanput nedeljno do deset dana.

Orosavanje : ne potrebno jer vole suv vazduh, jedino ciscenje listova vlaznom krpicom.

Podloga : pesak ili kombinacija peska i obicne zemlje, mada se zadovoljava i na obicnoj zemlji za cvece.

Toksicnost : toksican je samo biljni sok koji vodi do mucnine i povracanja.

Poznata i kao Americka aloja iako nije uopste u srodstvu sa pravom alojom.
Sve u svemu veoma laka biljka za odrzavanje u nekom pustinjskom terarijumu.

Odg: Agave americana margarita

Ne bih preporucio vrste iz roda Agave za gajenje u terarijumima. Prvo, potrebno im je mnoooogooo sunca, narastu jako velike (osim par patuljastih vrsta, koje su takodje prevelike za terarijum) i znaju da budu vrlo agresivne...u nedostatku svetlosti se izoblice i rastu izduzene...
Pozzz
Filip

Ne rastu one tako brzo, imam ih nekoliko pa znam jer ih sve drzim u prozoru,da je napolju to bi vec bila druga prica!
Mislim da je svetlo koje je postavljeno u terarijumu dovoljno da ih drzi u zivotu, a do deformisanosti dolazi kad dobija jako malo svetla.

Pa znas, htio sam reci da je za agave pravo mucenje to drzanje u nedostatku prostora i svetla, kao da posadis hrast u saksiji. Ako si vidio A.americana i A. ferox u Herceg Novom ili bilo dje drugo znas o cemu pricam. Jendostavno, nije to biljka za kucne uslove, a pogotovo ne za terarijumske...ima toliko drugih boljih...
Pozzz
F.

Ma nije mucenje, to je kao kad bi bonsai nazvao mucenjem, ona ce nastaviti sa rastom ali ce se prilagoditi novim uslovima!

Za mene je to mucenje kao i bonsai...kad biljka ne moze da dostigne ono sto bi u prirodnim uslovima mogla...
Svim sukulentama je potrebna ogromna kolicina sunca koja ne moze da se reprodukuje u terarijumskim uslovima i mislim da bi bilo bolje ove biljke izbegavati....
Pozzz
F

Muchenje biljaka? Ne bojish se agresivnih vegetarijanaca zbog ovakvih izjava?

U prirodi imas bonsai koji nije napravljen od strane coveka vec od same prirode, svi mi i sve sto nas okruzuje smo po jedan bonsai e sad zavisi kako koga ovaj surovi svet oblikuje!

Bogica1985 :
U prirodi imas bonsai koji nije napravljen od strane coveka vec od same prirode, svi mi i sve sto nas okruzuje smo po jedan bonsai e sad zavisi kako koga ovaj surovi svet oblikuje!
Bravo! Ovo je bas onako pesnicki :D

Back