Blaptica dubia

Geni

Administrator
Registrovao se
16 Jun 2006
Poruka
2.333
Location
Beograd
Blaptica dubia – po trenutnim stavovima među teraristima najbolja hrana za tarantule i guštere. Dosta dugo sam pokušavao da nabavim pristojnu količinu da započnem koloniju i evo, najzad sam ih dobio.

17ub4.jpg


18ll5.jpg


Ukratko malo o njima. Potiču iz južne amerike – Francuska gvajana (otuda i naziv - guyana spoted roach), Brazila i Argentine. Prilično su primitivne i po izgledu i po ponašanju više podsećaju na Madagaskarske nego na bubašvabe (prestajem da koristim taj izraz za ceo ovaj rod jer upućuje na konkretnu vrstu – Blattela germanica).

Rastu do 4,5 eventualno 5cm za krupnije primerke. Iako je to na papiru samo santimetar više od Nauphoeta cinerea, u prirodi deluju mnogo veće. Masa im je jedno 3-4 puta veća. Prilično su krupne i mesnate, tako da jedan malo veći primerak predstavlja ozbiljan obrok za veliku tarantulu. Odrasle su prevelike kao hrana za gekone i tu se moraju davati nimfe. Nemaju nikakav miris, čak ni defanzivni i, sto je najbitnije, ne penju se po glatkim površinama. Ne mogu čak ni po malo grubljoj plastici kao cvrčci zato što su dosta teške. Ne skaču i ne lete (iako odrasli mužjaci imaju krila), tako da ih je veoma lako sprečiti da beže.

Nisu mnogo brze i plašljive, tako da ih je lako uhvatiti. Mirne su kada se drže u ruci i ako se dobro uhvate ne pokušavaju da pobegnu. Kada se ubace u terarijum nastavljaju da se polako kreću ako ne osete opasnost i tada najčešće nastradaju. Mana im je što ako osete opasnost mogu jako dugo da se prave mrtve. Po nekim podatcima čak nekoliko nedelja! U tom slučaju tarantula koja nije odmah zgrabila svoj plen će stajati nepomično čekajući da se nešto pomeri, dubia će stajati nepomično praveći se mrtva i imamo debilnu situaciju :D . Ja upravo gledam to kod moje Chromatopelme cyaneopubescens.

Prilično su izdržljive i nije im potrebna velika pažnja. Traže visoku temperaturu da bi se dobro razmnožavale (30-32°C), ali niža temperatura samo znači sporije razmnožavanje. Jedna je od najlakših vrsti za razlikovanje polova. Mužjaci imaju krila, a ženke ne. Razlika se vidi na kilometar :D . Ovo je bitno zato što nije potreban preveliki broj mužjaka za uspešnu produkciju u koloniji, pa se najčešće oni koriste kao hrana, uz nimfe. Ne treba koristiti odrasle ženke kao hranu.

Evo i uporedna slika - Odrasli mužjak, odrasla ženka, mala nimfa i beba. Blaptica dubia ima i tu prednost što je veoma lako razlikovati polove kad odrastu. mužjak ima krila a ženka ih nema. Kod većine vrsti oba pola imaju krila.

19zp4.jpg


Što se tiče hrane nisu mnogo izbirljive, ali teško jedu krupnu suvu hranu kao što je hrana za mačke ili pse. Idealno bi bilo da se ta hrana samelje u blenderu ili mlinu za kafu. Dajem im i koncentrat za piliće i beli hleb koji jako vole zbog skroba. Vole sve što je slatko. Ima par recepata na internetu za pravljenje idealne mešavine za njih, pa ću isprobati. Pored suve hrane neophodno im je i voće ili povrće. Probao sam da im stavim u isto vreme zelenu salatu, šargarepu i jabuku. Jabuku ubedljivo najviše vole. Vodu dobijaju iz voća i povrća koje im treba davati na svaka 2-3 dana koliko mogu da pojedu. Ukoliko im redovno dajete sveže voće i povrće voda im nije potrebna.

Mnogo su „kulturnije“ prilikom jela od Nauphoeta cinerea. Dok kod cinerea nastane stampedo čim se ubaci hrana u kutiju, dubie mirno i polako jedu bez mnogo guranja. čak i ono malo buke koje Nauphoeta cinerea pravi prilikom trčkaranja po kutiji kod ovih ne postoji. Moram da primetim da prepuna kutija Blaptica dubia može da prođe potpuno neprimećeno na nekoj polici. Idealno ukoliko vam dolaze gosti koji ne vole bube. A, ukoliko su baš radoznali da vide šta ima u kutiji – pa, sami su krivi :D .

Zanimlivo je da im treba samo 3-4 meseca da odrastu što je jako kratko za toliku vrstu. Životni vek im je 16-18 meseci (mada neki primerci žive i preko 2 godine), a mlade nose oko 2-3 nedelje i pritom rađaju oko 30 malih. Male dubie su prilično velike – oko 4-6mm i oko 2-3mm široke, pa nisu pogodne za ishranu malih paukova. Za to ostaje tenebrija ili Naupoeta cinerea ako uspete da uhvatite neku malu.

Ovo je najmanja koju možete da nađete. Rodila se pre par sati i tek je potamnela:

05la9.jpg


Ovo je odrasli mužjak:

20ym7.jpg


A ovo mala nimfa:

21vx4.jpg


Kad vidite ovakve scene, znate da ste na dobrom putu :D . Ovo su mužjak (levo) i ženka prilikom parenja:

06bs3.jpg


Blaptica dubia rađa žive male, mada to nije baš potpuna istina. Dubia pravi jaja koja se grupišu u "oortecu" (i dalje ne znam da li postoji neka naša reč za to) koju ženka ponovo uvlači u sebe i održava je dok se male ne izlegu (gore pomenute 2-3 nedelje). Ovo su slike prilikom pravljenja oorteke. Nisam hteo mnogo da je uznemiravam, jer postoji mogućnost da je odbaci ako se dovoljno uplaši, mada su dubie veoma mirne.

02ns0.jpg


04ob4.jpg


07sh4.jpg


I jedna zanimljiva slika - ovo je Mužjak koji se tek presvukao i dobio krila:

08ib8.jpg


Već imam problem sa prostorom u ovoj kutiji i bio sam prinuđen da napravim još jednu, množe se ko lude 8) . Po mojoj proceni imam trenutno preko 1000 malih, ali ću to preciznije utvrditi kada ih budem selio.

EDIT 12/11/2006 - Dodao sam malo teksta i slika.
 
BRavo care.. Odlicno si odradio ovo.. Bas si me odusevio...
 
hahahahahahahahaahahhaahahahahah :D :D :D :lol: :lol: :lol:
aaa
napokon posle toliko godina mastanja da bvidim toliko buba a u srbiji us ahahahahahahahaha
napokon
hoces da ti budme svalerka?
:D :D
 
Hm,... ne, ali hvala :D

Moram da kažem da se veoma dobro razmnožavaju. Svaki put kad otvorim kutiju vidim gomilicu od po 30 malih na površini. čim malo potamne idu dole gde je toplije, ali uvek ima novih gomila. Vidiš i sam na slikama male. To je sve rođeno od kada ih imam (4 dana).

Samo da provalim da li ženke idu na površinu ovih kartona da se porode, u kom slučaju procenjujem da se kod mene do sada rodilo oko 300-400 malih. Ili se porađaju i na ostalim "nivoima" (imam ih 4), u kom slučaju ne smem ni da zamislim koliko ih se do sada rodilo :D .

Nadam se da veliki broj tih beba i preživi. Plašim se da im ta jedna kutija nije pretesna. Trebalo bi da ih razdvojim na dve. I trebam da napravim one vertikalne "stalaže" za njih umesto ovih kartona za jaja (naručio sam danas OSB ploče, navojne šipke i matice sam već kupio). Najviše da bi im fras , košuljice i mrtve padale na dno posude odakle ih je lako počistiti. Ovako sve to ostaje na kartonima.

Tako da se ne brini, za par meseci ćeš dobiti jednu pristojnu koloniju. Ako uspeš da sačekaš treću generaciju pre no što počneš da ih koristiš kao hranu, imaćeš ogromnu količinu. Ako ih budeš držao na 30°C, a one koje ti ja dam budu oko 2-3 meseca stare, treba ti 6-7 meseci da počneš da koristiš njihove unuke kao hranu. Nije tako strašno.
 
Dodao sam malo teksta i slika (dobro, malo više slika :D ) I imam jedno pitanje - pošto sam napravio još jednu kutiju jer je ova prepunjena, trebam da prebacim određenu količinu u tu drugu kutiju. Dilema mi je da li da prebacujem nasumice sve veličine ili da izdvajam nimfe i da samo njih odvajam?
 
Mozda bolje da odvajas nimfe pa da otprilike bude sve iste velicine i onda kad odrastu da se sve medjusobno pare odmah jer ce u gotovo isto vreme da budu sve spremne za parenje. A iz druge kutije, tj. prve, hrani zivotinje.
 
Nema šanse da to radim. Mislim ideja je dobra, ali ja imam 2-3 izleganja dnevno. To je previše posla. Mislio sam da odvajam nimfe s vremena na vreme u drugu kutiju i da odatle hranim, a da prva kutija ostane samo za razmnožavanje. Ove već odrasle i nimfe koje ne uspem da odvojim.

Odvojio bih ja pola u drugu kutiju, ali me brine da to ne utiče na proizvodnju malih. One se bolje razmnožavaju kada ih ima mnogo na gomili.
 
u drugu kutiju prebaci male koje ti se pojavljuju odnosno koje stignes.
kad nahvatis veliku ti je vrati.
nemoj da ih uzdrmavas za Dz. samo visak presipaj ovamo
to je moje misljenje
koliko se dnevno izlegu?
 
To sam i mislim, da odvajas nimfe za hranjenje ali da se u jednoj samo razmnozavaju.
 
Tako ću i da radim. Dnevno imam 2-3 legla. Znači oko 100 malih, mada broj je možda mnogo veći. Ne znam tačno jer se trudim da ih ne uznemiravam. Nije mi cilj da ih prebacujem da bi razdvajao veličine, nego moram zbog prostora u ovoj kutiji. Nemam više mesta. Naravno ne mogu sve male da pohvatam, ali ću jednom nedeljno da prebacujem sve nimfe koje uhvatim u tu novu kutiju.
 
jasno. probaj da ponudis parce jabuke tako da ti se nahvataju mali samo. ili uzmi flasu sa otvorom kroz koji mogu da prodju samo male i stavi parce jabuke tako da ces u nutra da dobijes male izvadis i preselis.. ne znam da li pali ali cisto ideja
 
To bi super upalilo kod cineree, ali ne kod ovih. Dubie su veoma spore kod hranjenja i kao što sam rekao "kulturne". Ne guraju se oko jabuke i ima ih samo par komada koji je jedu u datom trenutku. Nema navale. A i ne trebaju mi baš male - previše ih je da bi ih vadio i one se hrane izmetom starijih, pa ih ne bi vadio.

Dubie se presvlače oko 7 puta u toku života. Meni je cilj da izdvajam one između trećeg i petog presvlačenja. Do trećeg su premale i mislim da dosta zavise od velikih, a posle petog su već skoro odrasle.

Trenutno mi je kutija loše organizovana. Kao što se vidi na slici imam 5 kartona od jaja naslaganih jedan na drugi. Nemoguće je prebirati po onim primercima na donjim nivoima jer ne mogu da dođem do njih.

Videću koji sistem najbolje funkcioniše kada ih budem isprobao par. Ne bih da utičem na razmnožavanje jer imam utisak da su sad na odličnom nivou produktivnosti.
 
Moram da sstavim jednu sliku koju sam 'uhvatio' pre neki dan. U pitanju je sam trenutak izlaska malih dubia iz oorteke. Uhvatio sam ih potpuno slučajno.

09qt0.jpg
 
hahah strava slika ludilo...
ne mogu nikako da nadjem da kupim plasticnu kutiju kao tvoju.. koej su joj dimenzije ??
 
DxŠxV 40x32x24. To su konkretno ove koje koristim za dubie.
 
o pa to mozda i mogu da nabavim koja je cena kod vas u BG u?
 
Kako koja. Ove konkretno su mislim oko 600 dinara sa poklopcem što je skupo. Mrzi me da jurim dobre ponude.
 
da li ona ima rupe gde bi trebalo da budu rucke tako da mozes da protnes prste za lako nosenje??
takvew sam video za 600 u intereksu..

i da objasni mi kabl ti je sa spoljne strane ako sam dobro razumeo...
zelim da pocnem da radim na tom problemu...pa posle cu videti da nabavim to cemo se dogovoriti samo ja da spremim sve to kako treba da nebih zurio li pre svega stalaza nova morada dojde jer imam trenutno 48T od kojih su 11-12 velike tako da je bas guzva jedne preko drugih
ali hocu to da resim sa hranom .
koliko mozes dnevno da izvadis iz kolonije da budfe sve ok? moze li 20komada sve jedno koje velicine
 
Da ima te rupe, samo sam ih zatvorio mrežom za komarce.

Nije grejač sa spoljne strane - evo ti slika nezavržene kutije da vidiš kako sam je pravio:

picture12332xe4.jpg


Ne mogu da procenim koliko mogu da vadim, pošto uzimam samo odrasle mužjake i to sporadično. još uvek čekam da mi se razviju kolonije (imam ih dve) da mogu da delim, pa tek onda da počnem da ih koristim kao primarnu hranu.
 
Možete li stavit slike kutija u kojem držite B.dubie(čisto da vidim koja je razlika vaših i moje)?
 
Back
Top