Boe na CITESu (izdvojeno iz Brazilska dugina boa (Epicrates cenchria cenchria))

jigsaw

Član
Registrovao se
9 Feb 2010
Poruka
16
Location
ruma
danas sam bio u pet shopu i covek koji se razume u zmije kaze da su sve vrste boa zabranjene u Srbiji i da je obavezan papir ! :( takodje je rekao to isto i za iguane ...
 
Odg: Brazilska dugina boa (Epicrates cenchria cenchria)

Čovek koji se razume u zmije u pet šopu? Teško. :D
To ti je rekao zato što su boe i iguane, kao i još neki reptili, na CITES listi, i da bi ih posedovao, potrebni su ti papiri. To se kod nas, naravno, još uvek ne poštuje, pa ih svi imaju bez papira, i nemaju nikakve probleme zbog toga.
 
Odg: Brazilska dugina boa (Epicrates cenchria cenchria)

aha...hvala! :)
 
Odg: Brazilska dugina boa (Epicrates cenchria cenchria)

Pa to je malo i pravno nejasno. CITES II zabranjuje TRGOVINU tim životinjama bez papira a posedovanje istih se uglavnom tretira nekim lokalnim uredbama. U praksi se uglavnom popisivalo nulto stanje nakon uvođenja CITES-a pa se onda pretpostavljalo da se onaj koji je životinju nabavio nakon toga, to uradio nelegalno.

Potrebno je tu i uraditi uredbe šta se dešava kada dva vlasnika popisanih životinja sa CITES liste spare svoje životinje i dobiju potomstvo. Potrebno je omogućiti neku vrstu dobijanja papira za te primerke a to ništa još ovde ne postoji i ne primenjuje se.
 
Poslednji izmenio moderator:
Odg: Brazilska dugina boa (Epicrates cenchria cenchria)

Čovek koji se razume u zmije u pet šopu? Teško.

Ih, pa nemoj tako.. :club:

Samo za zivotinje sa I liste CITESA je zabranjena trgovina potpuno (a i to je klimavo).
Poenta CITES-a je kontrola nad trgovinom ugrozenim zivotinjama. Znaci OK je razmnozavati i prodavati ih ali da je to uredno zabelezeno kod njih, sto znaci da ti trebaju potvrde itd.

E sad nije toliko problem za zmije ili gustere, ali, kao sto Kimo stalno pita: ko ce njemu dati 1000 papira za 1000 tarantula koje izvede? Kada sam to pitao ljude u inspekciji samo su slegli ramenima.
Recimo za Testudo hermanni koja je zasticena kod nas, dovoljan im je recimo racun da sam to kupio od Coleta(koji ih jedini legalno gaji u Srbiji) i to im je dosta. Mozda ce varijanta biti da samo kontrolisu odgajivace, a za nas u pet shopovima je dosta da imamo racun od njih..
 
Pa koliko ja kontam, ako on izvede 1000 tarantula, on će izdavati papire za njih. Papire će dobiti samo za one životinje koje kupi, a za one koje razmnoži će sam davati, ali će prvo morati da bude registrovan kao CITES odgajivač.

A što se tiče toga da prodavci poznaju reptile, zaboravio sam na tebe i Bubamaru, izvinjavam se. Ostali nemaju pojma :D Ovde se stalno dešava da tražiš UV lampu za reptile, a da ti prodavac da spot lampu sa UVA zračenjem, bez neophodnog UVB spektra, jer nema pojma. Iako ima i UVB neonku, on ti proda ovu, zbog neupućenosti. To se stalno dešava, a skoro mi je neki lik rekao da je takvu lampu kupio za kornjaču. Tražio je u pet centru UV lampu, i prodavac mu je, pored svih onih silnih UVB neonki, prodao UVA lampu :D
 
Ih... Pa dati nekom kao sto je Kimo da na svoju ruku izdaje Cites papire... Riskantan potez.. :)
 
Meni pričaš? Vidiš jednom Kima pijanog, i zapitaš se gde bre ide ovaj svet :D
 
Haha, samo gledam šta pišete obojica :) Neka, neka sada sam se rastužio ...
 
Ovo je sažvakana tema, o kojoj smo dosta puta pričali. Ništa tu novo nema da se kaže. Jedina novija informacija, koju ja imam, je da će se uskoro uvesti nulto stanje, i da će biti popis životinja. Tada bi trebalo svako da prijavi svaku egzotičnu životinju koju ima, bila ona na CITESu ili ne. Tako mi je rekao Rastko Ajtić, pre dva meseca, ako sam ga dobro razumeo. Čak je rekao da nije problem ni posedovanje otrovnica, i da ćemo moći da ih zadržimo, samo da to treba da bude zavedeno negde.

I, Kimo, nemoj da se rastužuješ, ti nas uvek uveseliš kad dođemo u NS. A i posle, dok kod kuće gledamo snimke tvojih laprdanja :D
 
Kad smo vec kod Citesa interesuje me da li postoje nekakvi papiri koje neko moze da izvadi za svoje zmije ili neke reptile koji nisu na cites-u....nesto kao sto je pedigre kod pasa...konkretno u mom primeru da izvadim recimo za kukuruznog smuka neke papire koji ce da garantuju njegovo zdravlje i nesto slicno?
 
Papiri koji će da garantuju njegovo zdravlje? Misliš uzmeš papir i smuk ti se nikad ne razboli? To još ne postoji :D Verovatno si mislio na neku veterinarsku potvrdu da je životinja ok? Mislim da bi teško neki veterinar mogao da ti pregleda zmiju i da takvu ocenu, jer kod nas veterinari uglavnom slabo poznaju zmije.
 
Kad smo vec kod Citesa interesuje me da li postoje nekakvi papiri koje neko moze da izvadi za svoje zmije ili neke reptile koji nisu na cites-u....nesto kao sto je pedigre kod pasa...konkretno u mom primeru da izvadim recimo za kukuruznog smuka neke papire koji ce da garantuju njegovo zdravlje i nesto slicno?

Mi svi hocemo da se otarasimo papira i zabrana a ti ih trazis?:confused:
:)
 
Nisi razumeo, on traži papir koji će njegovom smuku da garantuje zdraljve ;)
 
Aha.. Pa ja sam se to raspitivao u cilju izvoza reptila. Veterinar mi je rekao da on nema pojma i da pitam Vet. inspekciju koji testovi se rade za reptile ali ni oni nisu znali tako da... cvrc...
 
Papiri koji će da garantuju njegovo zdravlje? Misliš uzmeš papir i smuk ti se nikad ne razboli? To još ne postoji :D
Mislim na neki papir koji se recimo overava jednom u sest meseci i da to bude neka potvrda o njegovom trenutnom zdravlju....recimo ako ga nosis kod nekoga da se pari pa da imas tu kao potvrdu....ne trazim to,samo pitam da li postoji.
 
Ne postoji tako nešto. A i dobro je da ne postoji papir koji se overava na 6 meseci. Pa imaš 10 zmija, recimo, i svaku nosiš na kontrolu svakih 6 meseci da bi dobrio overen papir. Ko bi se još time maltretirao.
 
ili jos gore doneses zmiju meni da ti je pregledam da bi ti overio papir a koliko su nas ucili na faxu verovatno bi pomislio da si mi doneo belousku koju smo jedinu imali u preparatima na faxu
bar ja mislim da je to bilo u onoj dunst flasi
 
Back
Top