Bradata agama - rep se suši

makicom

Član
Registrovao se
20 Dec 2012
Poruka
35
Location
bg
Verovatno je neko od starijih terarista imao iskustva sa sušenjem repa...
Agamu sam uzeo sa repom koji je bio delimično osušen 3-4 mm, poput ujeda od strane druge agame.

Sada to izgleda ovako:

IMAG0076.jpg


Citao sam da se ovakav problem resava amputacijom, mada bih najpre probao na neki drugi nacin, recimo cescim kupanjem, tretmanom povidon joda, a spominju i neosporin (antibakterijski antibiotik)... Ima li neko neki predlog? Hvala.
 
U principu mislim da bi trebala amputacija. Sličan problem sam imao sa jednim skinkom davno, i tad mu je profesor na veterinarskom faxu podvezao deo malo iznad, pa mu je osušeni deo otpao. Češćim kupanjem ne možeš nikako da rešiš ovaj problem, a jod i antibakterijski antibiotik ne mogu ništa tu da pomognu, gušter nema otvorenu ranu. Ja bih se svakako posavetovao sa stručnim veterinarom.
 
Da li mozda znas nekoga ko se bavi time u Beogradu ili da se obratim na veterinarski?
 
Veterinarski ti je mozda najbolja solucija posto vidim da si iz Beograda.
 
Poslao sam im mail sa slikom koji su oni dalje prosledili veterinarskoj ambulanti, oticicu do njih u ponedeljak, tad ih je verujem vise, da ga ne bih cimao dvaput. Inace, onaj sasuseni deo je otpao. Sad to izgleda ovako:

IMAG0077.jpg


Ocisticu ovo jodom i videti da li mi devojka ima antibiotik poput bivacina, koji plus pravi i skramicu poput flastera...
 
ja sam svom zlatnom gekonu stavljao bivacin i još neku kremicu također nakon ugriza , nakon par mjeseci je sve došlo na svoje , al mu nikad nije bilo ovakvo stanje repa
 
S obzirom da to izgleda kako izgleda, i da je sasuseni deo otpao dovoljno ti je da mu to ispiras jodom i mazes nekom antibiotskom masti (Gentamicin, Hidrociklin), a mozes i posipati Bivacin, mada je pitanje da li se moze naci u apotekama. Inace meni je sa glodarima (lecio sam par degua i miseva sa takvim stanjem) dobar rezultat dala Flogocid mast, a sad ne znam kako bi je gmizavci podneli. Ona sadrzi preko dvadesetak materija iz lekovitih biljaka, ali nisam siguran da li su one bezopasne za gmizavce. Tako da bolje ti je da ipak mazes antibioticima.
 
Ono što sam ja koristio i što se pokazalo dobro je kako reče Dendzo jod, ili mast flogocid. Flogocid gmizavci podnose bez problema, bivacin nema više da se kupi u apotekama. Takođe može gel od kantariona koji ubrzava zarastanje. Sve to imaš da kupiš u apotekama.
 
Ma jod je majka za gmizavce. Najbolji za rane ubedljivo. Za flogocid nisam bio siguran kod njih, ali za rane kod glodara, kunica, pasa i macaka je zakon. Sad znam da je bezbedan i za gmizavce :)
 
Hvala svima, nabavili smo medikamente, pa cemo videti:) napisacemo rezultate:)
 
Rep je zalecen, koristio sam jod za ispiranje, a potom stavljao flogocid:)
 
Back
Top