bradata agama utihnula

Nisu paraziti sigurno. Nebi usna duplja bila tako crvena da su oni u pitanju. Najverovatnije se agama inficirala nekom bakterijom, a možda i virusom.
 
Zao mi je sto je guster uginuo. Sto se tice otvaranja nove teme mislim da je to najpogodnije pa cu izdvojiti u zasebnu kasnije.

@ Miroslav Definicija parazitizma ne iskljucuje bakterije i viruse. Nisu paraziti samo clankoviti crvi, valjkasti crvi itd. Po cemu zaklucujes da su u pitanju virusi ili bakterije na osnovu usne duplje? Bris bi po meni bio najprakticnije resenje za odredjivanje uzroka smrti, ako to i ima smisla jer je zivotinja na zalost uginula.
 
Paraziti ne mogu izazvati takve promene u usnoj duplji. Čak ni jednoćelijski paraziti ne izazivaju takve promene. Ne isključuje se da su paraziti mogli dovesti do pada imuniteta i onda su bakterije ili virusi napravili haos.
 
najverovatnije se radi o "mouth rot",može biti bakteriološka,virusna ili fungalna infekcija,neka neko stručniji objasni o čemu se radi ali nažalost za guštera je već kasno
 
Ako se ovo ne prenese na nijednoj drugoj agami, onda bolest nije kontagiozna i malo je verovatno da se radi o virusima, pa i o patogenim bakterijama koje izazivaju odredjenu bolest! Najverovatnije se radi o pada imuniteta (kao rezultat stres, parazite, individualne sklonosti organizma ili se nesto dogodilo u organizmu) gde dolazi do bujanja i kao rezultat na to bujanje uslovno patogenih bakterija i ubikvitarnih bakterija koje i normalno se nalaze u organskih sistema koje komuniciraju sa vanjskom sredinom, naseljavaju se u razlicite vitalne organe i ostecuju ih! Sve je ovo nagadjanje, kazem sta bi moglo da bude najverovatnije, samo bris i obdukcija mogu da kazu sta je bilo u pitanju!
 
Slazem se. Samo sa brisom mozes biti siguran i kada je vec kasno obdukcijom. Radio sam obdukcije i vidjao ovakve stvari i kod toplokrvnih i kod haldnokrvnih ako je les vec usao u proces truljenja. Promene koje nastaju usled prestanka cirkulacije mogu da izazovu modrice koje se nece videti na kozi reptila zbog krljusti, ali ce u usnoj duplji biti mnog primetljivije. Na slikama u predelu gornjeg nepca vide se dve fleke sivkaste boje koje vrlo lako mogu biti pocetci truljenja zbog toga sto je u tom predelu samo meko tkivo koje brzo truli a ne tkivo iza koga je odmah kost. Ove dve supljine na lobanji cesto ovako promene boju posle smrti zivotinje. Drugi znak da je ova jedinka bila vec neko vreme mrtva ili da je uginula na grejacu koji bi ubrzao proces truljenja su upale isusene oci. Tako da ne mora da znaci da je bio problem u samoj usnoj duplji jer ovakvo stanje moze biti i posledica smrti. Ono sto ukazuje na neku vrstu parazita (jednocelijskog, viseceljijskog) je stanje u koje je zivotinja zapala neposredno pred smrt, ono naglo gubljenje tezine. A gde je parazit napao moze reci samo obdukcija i testovi. Ono sto mene zanima je zasto je jvrh jezika ovakav. Pomoglo bi da je taj deo u fokusu. Ovako ne fokusirano lici na neki polip ali nisam siguran pa ne bih da nagadjam.
 
Poslednji put izmenjeno:
to je kataatrofalan mouth rot!
kako si dozvolio da do toga dodje toliko?
verovanto je nesto tipa eserihija ili sl.
 
nisam znao gde da pitam, a da ne otvori m nvu temu, pa cu pitam ovde.
dao sam albolabrisu pinkija i on ga je ujeo ali ga nije pojeo niti planira da ga pokede,pa me interesuje jel mogu tog pinkija da dam bradonji s obzirom da je ujeden??
 
Pravo mesto za to pitanje.... NOT :D
Ne bih to radio, bolje baci pinkija, nego da rizikuješ.
 
Back
Top