Bušenje rupa na staklu

TheMaki

Ljubitelj egzotičnih životinja
Registrovao se
25 Aug 2011
Poruka
160
Location
Novi Sad
Imam malu T i trenutno je u plastičnom terarijumu, ali kada poraste, za ventilaciju sam smislila da iskoristim stakleni poklopac na kome bih napravila rupe. Da li neko zna kako se ovo može uraditi a da staklo ne pukne, ili još bolje nekog ko se time bavi?
 
Ja sam hteo da mi neko napravi rupe na velikom staklenom terarijumu, pre godinu dana, ali kad sam video cene koje su u pitanju za tako nesto, odmah sam odustao, jer sam za te pare mogao da kupim jos 2 velika terarijuma, tako da ti se to ne isplati.
 
Evo da potvrdim Beerove reci. Ja sam za 18 rupa na staklu(za sarke, ne za ventilaciju) sa popustom na kolicinu platio 6000 dinara! :p
 
Jeftinije je kupiti burgiju za staklo i sam ibusiti, ali ne znam gde ima ovde da se nadju...:D
 
Otprilike je oko 500 dinara po rupi, ali sam dobio "popust" na kolicinu... Izgleda da je fora u tome sto se malo ljudi bavi time i malo alata ima za busenje stakla pa im se moze da cepaju sa cenama...
 
Hvala svima na informacijama, ja sam planirala da napravim 30-40 malih rupa, r=4-5 mm, tako da sam batalila ideju, jer za te pare mogu da sagradim terarijum na više spratova :D.
 
Hvala svima na informacijama, ja sam planirala da napravim 30-40 malih rupa, r=4-5 mm, tako da sam batalila ideju, jer za te pare mogu da sagradim terarijum na više spratova :D.

I sa bazenom, LCD televizorom, teretanom, đakuzijem... :p :D
 
50 dinara rupa cini mi se sveze buseno za akvarijum ... :p

E da razmak izmedju rupa mora biti 2 cm cini mi se cisto da znas. Ja sam 12 rupa platio 600 dinara.
 
Poslednji put izmenjeno:
Moj predlog je da kupite pleksiglas na kome mozete izbusiti rupe bilo kojom burgijom i seci ga ubodnom testerom ili obicnom. Ali ako je terarijum veci samim tim ce biti i poklopac pa je to problem jer pleksiglas moze veoma lako da dobije "stomak" tj da se iskrivi od svoje tezine tako da gledajte da na sredini terarijuma napravite neki oslonac ili tako nesto budite kreativni :)
 
Au rellik blago tebi kad si nasao busenje za 50 dinara... Doduse ja sam busio za sarke za staklo i rupe su precnika 6-7cm... A sto se tice tvog predloga Nikola, naravno da je pleksiglas extra, ali je i visestruko puta skuplji od stakla...
 
mislim da je za poklopac najbolja kombinacija pleksiglas i staklo. to koristim na novom terarijumu i super sam zadovoljan. na dve bočne strane zalepio silikonom aluminijski L profil i on mi služi kao nosač poklopca.onda mi staklorezac isekao staklo tako da pokrije dve trećine površine budućeg poklopca. širinu stakla treba izmeriti tako da nakon rezanja komotno sedne na aluminjski nosač. preostala 1 trećina površine je pleksiglas koji možeš bušiti čime hoćeš,mada ga ne treba rezati brusilicom jer ga ona malo otopi po rubovima.
i na kraju, staklo i pleksiglas spojio sam malim šarkicama pa se deo od pleksiglasa otvara kao vrata prema gore. napominjem da sam šarke na staklo lepio a na pleksiglas zavrnuo šarafićima kroz unapred izbušene rupe. rešenje je praktično,jer lepo otvoriš vratašca da bi se ubacila hrana ili dosula voda,a u slučaju kompletnog čišćenja terarija jednostavno podigneš kompletan poklopac jer ni zašto nije fiksiran(samo svojom težinom leži na aluminijskom nosaču) poželjno je da i staklo i pleksi budu iste debljine jer lepše se sve uklopi i lepše izgleda(kod mene su i staklo i pleksi 4mm)
 
Back
Top