Budj-plesan

rasndoo

Novajlija
Registrovao se
9 Sep 2014
Poruka
2
Location
Beograd
Pozdrav svima,
napravio sam vivarium, tj paludarium i sad posle nekog vremena imam veliki problem.
Pojavljuje mi se budj i plesan, što nije dobro, sva sreća nisam stavio životinje unutra pošto želim da se sam paludarium adaptira par meseci da vidim da nema nekih problema (ali eto ima ih).
Vlaga je velika 80-90% pošto ću gajiti krabe u istom.

Imate li neku ideju šta da uradim, pošto sam kamenje, cevi za vodopad i sve već zalepio pa bi samo čišćenje svega bilo malo teže.
 
Mislim da je problem ventilacija. Isto tako podloga na koju se hvata budj može da bude problem. Kombinuj treset kao podlogu. Panjevi i razne organske stvari moraju napolje. Ljudi koji drže zabe prvo nasele male bube (zaboravio sam kako se zovu) pa one jedu organske ostatke i tako sprečavaju budj. Ja imam neke kutije u kojima je 100% vlaga sa tresetom i biljkama pa nema budji znači nešto si stavio što širi sospore.
 
@DutchSc- Hvata se za kamenje i ponegde za mahovinu gde je u kontaktu sa kamenjem...

@stsasa - Moguće je da je do ventilacije, trebao bih da stavim ventove neke da cirkuliše vazduh, poštoprvih dve, tri nedelje dok sam otvarao i zatvarao vivarium nije se to dešavalo.
Inače, možeš li se setiti koje bubice su u pitanju.
A imam panj za akvarijume koji je do pola u vodi i on je ceo bio pod budji i takodje kad sam ubacio kokos, pošto mi treba sklonište za njih... Podloga je šljunak fini, ponegde treset zalepljen preko koga je mahovina...
Sve što je išlo u vivarium je išlo iliu rernu, ili na kuvanje, samo su biljke išle u rastvor hipermangana.

Čime da ubijem ovu sad budje, hipermangan da naprskam pa da ispitam stene i akvarijum?
 
Verovatno, mada su bile bleđe ove što sam ih gledao. Koje krabe planiraš. Ako planiraš vampire po onome šta sam čitao trebaće ti bolja ventilacija a to će ti verovatno smanjiti problem. Mislim Čist treset za cveće se meni bolje pokazao u ekstremno vlažnim uslovima. One velike crveno-plave ne traže tako ekstremnu vlagu - mislim da im i smeta. Držao mi je brat dosta im je vlaga od vode u visokoj posudi. Isto traže suvi deo.
 
Da, to su se bube, mokrice.. Malo su sivkastije ove domace :) Ja sam u terarijum sa zivim biljkama ubacio 30ak mokrica. Samo sam jednom imao problem sa budji ispod kore drveta.. Lako se razvije budj zbog prevelike vlage ustajalog vazduha.. Treba ti bolja ventilacija..
 
Da, slucajno stamparska greska. Slike su me zbunile :D
 
Back
Top