Da li ste znali?

ZolleRu

Zagriženi ljubitelj egzotičnih životinja
Registrovao se
12 Oct 2012
Poruka
530
Location
Ruma
Negde na netu sam skontao neki video sa eksperimentom tj zivom zabom :) Da li ste znali da zivu zabu kada ubacite u serpu sa vrelom vodom ona ce da iskoci iz serpe tj pobegne, a kada zabu ubacite u hladnu vodu i pocnete da grejete vodu, zabu mozete da skuvate a da ona to ne oseti? :D Verovatno mnogi to znaju, al eto da podelim sa onima koji ne znaju.. Ipak je interesantno :D
 
Ja sam to saznao tek proslo leto upravo gledajuci klip na youtubu. Pretpostavljam da smo gledali isti. U pitanju je neka vrsta gatalinke koliko se secam. Interesantna pojava, svakako :-) Mada cini mi se da je u klipu koriscena gumena zaba. Cini mi se da je i objasnjeno na kraju klipa.
 
Uspeo sam naci snimak :) Evo ovde sam video, na pocetku snimka kad lik pocne da prica, i ako je njegova prica sasvim druga tema od eksperimenta :D Meni ovde lici kao da je ziva zaba u pitanju..

 
Ja nisam gledao ovo, ali jesam klip koji je u okviru ovoga. E pa ona skuvana zaba je igracka, a ova sto se kuva je prava. U klipu koji sam ja gledao je to i objasnjeno. Valjda lik nije hteo da prikaze kako izgleda prava zaba kada se skuva. Ovo sam ja gledao

http://www.youtube.com/watch?v=svpsLZDgFK4
 
Sto bi neko kuvao zabu? Pa kontam da nema pametnija posla!
 
cini mi se da su snimci isti.. :)
 
Poslednji put izmenjeno:
E to što je Dendzo postavio sam video i ja pre jedno 3 meseca. Pretpostavljam da bi se isto desilo sa bilo kojom vodenom žabom i da je to u vezi sa njihovim automatskim prilagođavanjem uslovima spoljašnje sredine s tim što u prirodi barice nikad ne ključaju pa ni žaba ne zna da od toga treba da pobegne. Isti slučaj bio bi ako bi se gušter ili zmija stavili u zamrzivač - smanjile bi im se aktivnosti radi uštede energije (kao što se dešava i prilikom brumacije) a pošto bi temperatura prešla donju granicu, životinje bi se zaledile i uginule. Neke hladnokrvne životinje poput arktičkih žaba verovatno bi preživele zamrzavanje jer je to u njihovom okruženju normalna pojava, samo je pitanje kojom brzinom bi temperatura smela da opada kako bi se žaba pripremila za to.
Sve u svemu, interesantno kako je neko došao na ideju da to proba :)
 
Potpuno si u pravu. Sve se to desava upravo zbog ektotermne prirode gmizavaca i vodozemaca. Pa dosta sumskih kornjaca upravo strada tako sto kad padnu u hibernaciju ne mogu skontati kad temperatura ode ispod nule i smrznu se. Inace ne znam koliko znate, ali mnoge zmije kod nas stradaju tokom hibernacije. Poenta je u tome sto vecina njih deli hibernakulume sa glodarima, konkretno misevima i pacovima. Tako da kad su one u hibernaciji potpuno su neaktivne, a misevi i pacovi ne propustaju priliku da se goste. Izgleda da im tako vracaju dug za tople mesece :)
 
Back
Top