Ficus benjamina

Bogica1985

Moderator
Registrovao se
4 Sep 2006
Poruka
1.107
Location
Pančevo-Beograd
Ficus benjamina

Poreklo : Indija ,Malezija

img0702me1.jpg


Porodica :Moraceae

Svetlo : benjamin trazi dobro osvetljeno mesto jer u nedostatku svetlosti listovi pocinju opadati. Ukoliko pocnu opadati listovi znaci da nema dovoljno svetlosti i treba mu je obezbediti.

Temperatura : nema zahteva sto se tice temperature ,neka optimalna bi joj bila oko 25 C ali naravno moze podneti i vise temperature.

Zalivanje : cesto se desava da se jednom pretera sa zalivanjem i da listovi pocnu da zute i otpadaju. Najbolje je pre svakog zalivanja da proverimo koliko je vlazan gornji sloj zemlje, i ako je suv zalivamo ga ako nije proverimo kroz dan-dva! Ukoliko listovi pocnu da zute treba ostavitit zemlju da se prosusi a nakon toga redje zalivati a cesce orosavati.

Orosavanje : voli povisenu vlaznost vazduha tako da bi ga trebalo obilno prskati svakog dana , prijace im i dva puta dnevno.

Podloga : kupovna zemlja za cvece . Potrebno joj je omoguciti dobru drenazu kako ne bi doslo do truljenja korena. U vreme rasta je trebamo prihranjivati na svake dve nedelje do mesec dana. Jednom godisnje se presadjuje, u prolece kada biljka pocinje sa rastom.

Toksicnost : toksicna biljka ,biljni sok izaziva iritaciju koze i svrab.
Procitao sam na nekom sajtu da gusterima ne smeta ako jedu lisce, to objasnjava kako je sestrina iguana obrstila benjamina a da joj nije bilo nista osim sto je pobegla.
 
pa ne znmastada ti kazme za ben..i iguanu .,.mogu ce je da je obrstila ali da listovi nemaju malo vise oksalatnih kiselina?

nisam cuo ne znam samo pitam?
lice mi na to :)
 
Nasa iguana osim sto obozava da se penje na istog, cesto voli i da ga gricne. Od decka koji nam je poklonio cuo sam da i njegova iguana jede bendzamina i da joj nikada nista nije falilo zbog toga.
 
Pozdrav ljudi! Evo ja sam postavio par komada fotki mojih malih benjamina!
Ovo je obican tamnolisti samo sam ga ja malo maltretirao uvijajuci mu grane!I fotke star lighta benjamin isto malo maltretiran!

Izvinite na losem kvalitetu fotografija!
Cim budem u mogucnosti da uradim bolje saljem
Pozdrav!
 
kad paalis svarog?
sreca put i pic-ke su sjajne :)
 
Palim sutra, idem da se skroz odmorim!
Nije mi bio cilj da pravim bonsai, inace su visoki oko 60-70cm tako da nema B. od bonsaia!
 
Back
Top