informacije o gusterima

Milan73

Novajlija
Potrebne su mi informacije o ovim gusterima COLEONYX ELEGANS , TROPIOCOLOTES TRIPOLITANUS , STENODACTYLUS PETRI , PAROEDURA PICTUS (valjda sam ispravno napisao)
Uslovi za njihovo drzanje , da li kod nas mogu da se nabave ,njihove karakteristike i naravno cena.
Da li su za pocetnika jer sam ja nov u svemu ovome

PAROEDURA PICTUS-imas u ponudi,nije skup,zenka je veca od muzjaka,temperatura 28-32 dnevna,nocu ne ispod 17,terarijum najmanji za jednog(valjda) 50x30x30 lako se razmnozavajuu,zahvalni gusteri,jedu isto sto i svi gekoni(dubie,cvrcke,fobase,tenebrije...) :D

ja bih ti preporucio:
leopard gekon
fat tail gekon
bradatu agmu

Hvala na ovim informacijama o piktusu a o ovim ostalim vrstama.
Inace moj terarijum je trenutno u pripremi ( vel. 70 x 40 x 30 ) pa me zato zanimaju informacije o ovim gusterima ( da li treba svetlo ,ili kakav grejac ili samo nocna lampa i da li ih uopste ima kod nas ) Za piktusa sada znam upravo sam procitao na Zarkovom sajtu
(svaka cast na svim informacijama o svemu)

treba UVB lampa mada neka kaze neko malo strucniji
ona je oko 15 e kako sam cuo

Poslednji put izmenjeno:
uvb nije potrebna ali nikako ne bi skodila.
mada se oni kriju tako da je pitanje...
ca i D3 bi po mom misljenju sredilo to ....
oni su jako raspolozeni za razmnozavanje pa daju mnogo malih tako da nisu svi istog kvlaiteta.negde ih prodaju ko hrana ..
jedna zenka moze da da i 30-40 malih... naravno ti poslednji isiljeni nista ne valjaju...

Jel i njih inkubiraš kao leoparde tj dal zavisi pol od temperature?
koliko nosi po turi i tako to... :)

Svaki gekon nosi maksimum 2 jajeta po "turi" desi se i po jedno. Mislim da Nautilus-i možda nose po jedno. Inače Parodeura pictus može da izbaci kao što je rečeno recimo oko 8-10 legala po 2 komada u toku godine ako se non stop pari, a recimo Leopard gekona oko 5-6 je najrealnije. Naravno ako bi svaku ženku non stop držao sa mužjakom stalno bi bila sparena maltene ne i izbacivala maksimum, što nije dobro jer se puno troše prilikom poleganja. P.pictusi su lepi mali gekoni, jedina mana im je što su jako mali kada se izlegu i što su jako plašljivi,a noćni, te se retko viđaju...ukoliko neko hoće guštera kog će da vadi u ruku svakako treba da ih zaobiđe...mnogo se od toga stresiraju.

Pazi, meni mali leopardi već nedelju dana uopšte ne izviruju iz kućice. Moram da im ubacujem crviće unutra. I za njih se nikad ne zna, mada starije ženke su dosta interaktivnije. Jedna čak sama traži da je uzmeš i izneseš van terarijuma :)

Back