Koja je ovo zmija?

Maja Risovic

Novajlija
Pozdrav svima,

Ova zmija je izašla iz voća i povrća u marketu u kojem radim. Zanima me koja je vrsta, ako nije otrovnica da li je mogu zadržati i napraviti terarijum za nju?20140920_105200.jpg20140920_113142.jpg20140920_113532.jpg

Attachments

• 20140920_104320.jpg
    20140920_104320.jpg
    55,1 KB · Pregleda: 150
Ako dobro vidim ovo je ribarica a ne možeš je zadržati jer se zmije iz prirode ne mogu prilagoditi uslovima u terarijumu, bilo bi joj sve stresno, verovatno ne bi jela i brzo bi uginula. Osim toga ova vrsta često hoće da se popiški kada je ugrožena a to toliko smrdi da ne možeš ukloniti smrad ni sa nekoliko pranja sapunom tako da nije najbolji izbor za ljubimca :) Pusti je u blizini neke vode.

Ovo je smukulja, Coronella austriaca, kod nas je zaštićena, i najbolje je da je pustiš. Ako bi je zadržala, teško bi je hranila, jer se uglavnom hrane gušterima. Ako imaš neku šumu u blizini, pusti je tu. I ubuduće nemoj da radiš naopako, da prvo držiš zmiju u rukama, a onda pitaš ljude da li je otrovna :D

Hvala na odgovorima :) pusticu je danas u sumicu...

jako je mala, zato se nisam bojala da mi ista moze... pokusala me ujesti ali ne moze tako siroko da otvori usta :)

Sva sreca pa nije poskok, jer i tako mali moze da ti zada ujed opasan po zivot, pa makar nauci da razlikujes poskoka od ostalih zmija :)

Baš hteo da pitam - čini mi se ista zmija je u pitanju. Moj sin i još neki "pametni" klinci našli je na putu, igrali se s njom, pa posle pustili negde u travu. Klinac doneo fotke kad je već sve prošlo, kao igrali se pola sata sa zmijicom. Malo sam se uplašio koliko su smeli (ili glupi), a mislio sam pobogu, nije valjda ovo neka riđovka bila, pa mogli su stradati. Nisam siguran da li ih ima po Subotici (mislim da nema uopšte u urbanim krajevima), ali ko zna, bjeloušku sam viđao svugde, viđao sam i neke druge zmije na moru u CG uglavnom, ali ovu vrstu ne poznam.

Hvala na odgovoru, pogledao sam malo opis i fotke, jeste to je ta, tzv. Smukulja, (Coronella austriaca), nije otrovnica, to je najbitnije, hehe.

Odg: Re: Koja je ovo zmija?

4.jpg2.jpg

Stvarno mislite da je ovo belouska!
Covek kome je zmija gutala drugog sarana tvrdi da je imala najmanje 4met.

zar stvarno mislis i prije svega vjerujes pricama ljudi? I zar mislis da ova sa slike ima preko 150cm? Najveca evropska zmija je cetvoroprugasti smuk i moze narasti maksimalno do nekih 3m, mozda koji cent vise..

I da, ovo je bjelouska velicine nesto preko metar

Nebih da polemisem. Ja sam dao svoj doprinos time sto sam postavio slike neobicne zmije i njene velicine . Pokusacu da odem na lice mesta i da snimim sve, i granu tj. visinu ,stavicu dvometar pored , pa videcemo.

Ja nisam hteo nista da komentarisem posle jer sam mislio da nas #####avas, ali ako pogledas zmiju u prvoj slici i uporedis sa okolinom (travom) to izgleda kao "beba" belouska ne veca od 40-50cm.
A cak nebi ni rekao da je ista zmija ta u travi i na grani....

I ja sam bio sumnjicav kad sam uopste cuo o dogadjaju, pa sam otisao i nasao coveka koji je to snimio mobitelom. Mislim da ima jos slika u telfonu, videcu da odem sa njim na lice mesta. Za ocekivati je ako je u toj zoni postojala jedna zmija ( m/z) da mozda ima jos jedna slicne velicine . Uostalom , ko je ribolovac moze na osnovu slike da proceni i velicinu ribe - rep, peraje, krljust spram velicine okolnih liski i trave, pa daa vidimo sta oni kazu.
Na slikama se vidi i debljina grane , racvanje, postavicu metar i sve slikati.

Ja kao ribolovac sam se naslusao raznih prica, od soma cije su oci velicine tanjira na brani kod Beceja pa do zmija dugackih ko stap od 5m i nikad nisam verovao u te price, pa bogme necu ni u ovu...

Back