Novo uputstvo za postavljanje slika

nenad

Fanatik
Registrovao se
7 Feb 2007
Poruka
3.801
Location
Beograd
S obzirom na to da mnogi novi članovi imaju problema sa postavljanjem slika, otvorio sam ovu temu da pojasnim malo kako se postavljaju slike na forum.

Prvo je potrebno sliku postaviti na neki od sajtova za postavljanje slika. Ja preporučujem uvek Photobucket (photobucket.com), jer su se mnogi drugi hosting sajtovi pokazali jako loše u nekim slučajevima. Zato imamo stare teme u kojima fale slike - hosting sajt ih je obrisao, pa su nestale i sa foruma. To se sa Photobucketom neće desiti, pa savetujem svima da ga koriste.

Kad se slika postavi na Photobucket, potrebno je kopirati direct link (zaokružio sam crvenom bojom), a to je link koji vodi do same slike. Dovoljno je samo kliknuti u to polje i link se automatski prekopira.
slika1_zpsc218efb5.jpg


Zatim na forumu kliknete na ikonicu Ubaci sliku
slika2_zps558d7cf4.jpg


Dobićete ovaj prozorčić, u kome odaberete Sa linka, i u ponuđeno URL polje samo pejstujete kopirani direct link.
slika3_zps7d983224.jpg


Najčešće greške nastaju kada se kopira link strane na kojoj se nalazi slika, umesto direct link, i u tom slučaju se ne vidi slika na forumu.
 
Otkako sam prešao na novu verziju više mi ne radi automatsko kopiranje nego moram svaki put desni klik pa copy. Znaš li možda kako da namestim da opet bude automatski?

Još jedna stvar koja ne funkcioniše u novoj verziji je sortiranje slika po datumu kačenja pa sam zbog toga morao da počnem sa pravljenjem albuma za svaki set fotografija. Naime, ako se fotografije kače u "Library" tj, van albuma i tu okačimo fotografije od juče a koje su nakon pravljenja automatski dobile naziv u vidu datuma npr. 090720131422, one će biti na prvoj strani a ako potom okačimo fotografiju uslikanu februara prošle godine npr. 210220123345 ona će se automatski naći na ko zna kojoj strani jer joj je na osnovu datuma u nazivu određeno da li je ona "novookačena" ili nije. Ovaj problem u staroj verziji nije postojao.
 
Stvarno ne znam zašto ti ne radi automatsko kopiranje, meni to radi. Mislim da to ima veze sa fleš plejerom
 
Odeš na Korisnički panel koji je u gornjem desnom uglu a potom skroluješ dole i sa leve strane imaš opcije za ubacivanje profilne slike i avatara.
 
Ukunuti su limiti za priloge koje korisnici mogu da postave. Do sada je bio limit od 2MB po korisniku. Razlog je bio prost, bilo je dosta fotografija a celokupna baza foruma se arhivira svakodnevno i posle nekog vremena, ne bi bilo moguće to raditi.

Sada je princip drugačiji, prilozi se više ne nalaze u bazi nego u direktorijumu na serveru i ne arhiviraju se automatski. Ja ću povremeno to uraditi ručno ali je to ipak lošija varijanta za sigurnost podataka.

Pošto sada nema toliko korisnika, mislim da je vreme da se pusti neograničeno, naročito nakon skorašnjeg zatvaranja par popularnih hosting sajtova.

Tako da, kačite svoje slike kao priloge od sada, ne morate više na hosting sajtove ;)
 
Pa nije baš bravo... Umesto svakodnevnog automatskog bekapa gde bi u slučaju bilo kakve greške na serveru bilo izgubljeno maksimum 24h poruka sa sve prilozima, sada se bekapuju samo poruke a prilozi zavise od moje lenjosti. U slučaju pada servera, poruke će biti sveže ali prilozi samo od mog poslednjeg ručnog bekapa foildera gde se čuvaju. A ja sam užasno neodgovoran po tom pitanju :(

Valjda ću pre napisati skriptu koja će to automatski da radi nego što će swe neki problem desiti ::D
 
Back
Top