Pantherophis guttatus (Kukuruzni smuk) - uputstvo za držanje

aqua-zoo

Član
Registrovao se
4 Dec 2007
Poruka
47
Location
Apatin
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Subphylum: Vertebrata
Class: Reptilia
Order: Squamata
Suborder: Serpentes
Family: Colubridae
Genus: Elaphe
Species: Elaphe guttata

A od 2002 godine je dobila novo ime Genus: Pantherophis ,pa tako sada njeno novo ime glasi Pantherophis guttatus

zenkaph1.jpg


OPIS:

Kukuruzna zmija (Elaphe guttata guttata) je usko povezana sa Severno Američkim članovima roda Elaphe. Jako su slični po morfologiji sa Elaphe obsoleta samo što nikad neće dostići dužinu kao Elaphe obsoleta. Kukuruzna zmija dostiže prosečnu dužinu 90cm do 150cm, a neke zmije najčešće iz Okiti regije dostižu dužinu od 150 do 180cm. Sa druge strane skale, primerci iz Južne Dade,područje u Floridi retko dostiže 90cm dužine.
Boje na kukuruznoj zmiji (u krajnjoj liniji u standardnoj divljoj formi) su uskladjene na ledjima i bočno mrljama koje su obično u nekoj senci crvene na donjoj strani tela. Takodje je tu i paleta kao vrh strele na glavi koja je u nekim bojama kao mrlja. Donja boja kukuruzne zmije poprilično varira i moze biti od crvene,skoro iste boje kao mrlje pa do braon ili kod nekih primeraka iz juzne Floride srebrnkasto siva. U njihovoj standardnoj divljoj fazi i u nekoliko selektivnih odgajivačkih vrsta, stomak kukuruzne zmije je beo i njihov sa crnom paletom koja koja blago nalikuje Indijskoj zmiji. Kod Amelanistik vrsta crte na stomaku su generalno bele sa stomakom koji je narandžast ili žut. Nekoliko genetskih mutacija, najviše primetnih kod Striped i Motley vrsta nemaju abdomenalnu paletu.NEGA U ZATOCENISTVU:

Kukuruzne zmije su medju zmijama koje najmanje zahtevaju kad se drže u zatočeništvu. Kao supstrat se koristi posteljina od jasike ili novinski papir. Kora ili vlažna slama takodje može da posluzi kao dobar supstrat. Poenta je da se koristi produkt koji se lako otklanja kada se zaprlja. Kukuruzne zmije takodje treba da imaju mesto gde će se sakrivati.
Voda treba da bude dostupna svo vreme, u maloj ali teškoj posudi. Kukuruzne zmije,kada su zdrave i bez stresa ne natapaju se u svojoj posudi. Kada se zmija natapa, zdravlje zmije i terarijum treba proveriti.
Kukuruzne zmije zahtevaju toplotu za kvalitetno varenje i druge fizioloske funkcije ali ovi zahtevi nisu strogi kao kod Boida ili drugih tropskih zmija. Zmije mogu biti držane na srednjoj sobnoj temperaturi (20 do 24 C) dok god ima mala površina (1/4 – 1/3 totalne površine poda terarijuma) koja nudi temperaturu od 29 do 32C ovo se može obezbediti sa podnim grejačima podešenim na LOW ili nekom trakom ili bilo kakvom komercionalno dostupnim podnim grejačem dizajniranim specijalno da se koriste za reptile.HRANJENJE:

Kukuruzne zmije generalno su srećne kada jedu miševe ceo svoj zivot. Bebe obično počinju da jedu zive miseve ali se lako mogu prebaciti na preubijene ili zamrznute otopljene miševe. Jedna dosta velika hrana (miš) treba da se služi svakih 5-7 dana,ovo će da omogući dobar rast i maximuje odgajivački potencijal.

Način hranjenja kukuruzne zmije (orijentaciono, nema potrebe za striktnim pridržavanjem ovakvog načina ishrane):

-Jedan pinki miš (2-3g) svakih 4-5 dana (Zmija težine 4-15g)
-Dva pinki miša (3g x 2) svakih 4-5 dana (Zmija težine 16-23g)
-Malo dlakavi miš (5-7g) svakih 5-6 dana (Zmija težine 24-30g)
-Normalno dlakav miš (7-9g) svakih 5-6 dana (Zmija težine 30-50g)
-"Skakač" miš (9-12g) svakih 5-6 dana (Zmija težine 51-90g)
-Skoro odrastao miš (14-20g) svakih 7 dana (Zmija težine 91-170g)
-Odrastao miš (24-30g) svakih 7-x dana (Zmija težine 170+)
-Veliki odrasli miš (40-50g) svakih 7-x dana (Zmija težine 400g+)ODGAJANJE: (razmnožavanje)


Kukuruzne zmije se odgajaju u velikom broju svake godine. Tokom zadnjih 20 godina mnogo vrsta recepta ili protokola je napravljena za uspešnu reprodukciju ove vrste.
Pod jedan, neophodno je da imas najmanje jedan propisno uparen par,da budu polno zreli. Kukuruzne zmije koje su dobro crvene su generalno spremne za parenje tokom njihovog drugog proleća, dok neke zivotinje mogu biti polno zrele tokom svog prvog proleća (9 meseci starosti).

muzjakpresvlacenjefr7.jpgKukuruzne zmije se nekad razmnožavaju bez nekog pred razmnožavackog uvežbavanja ali je plodnost smanjena i opseg polaganja jaja (ili jajno vezivanje kako ga nekad zovu) je znatno povećan. Uopšte, da bi uspešno razmnožili kukuruznu zmiju u zatočeništvu, period hibernacije je preporučljiv. U tom periodu kukuruzne zmije nisu hranjene 2 nedelje što dovodi do hibernacijskog perioda tako da one mogu sve skroz da svare i probave svu hranu iz njihovih sistema. One se tada premeste na mesta (ormar,podrum) gde se temperature krecu od 12-17C na 6 do 8 nedelja. Voda treba da bude dostupna svo vreme za vreme perioda hladjenja i menja se nedeljno. Zmije koje su bolesne ili su neuhranjene nebi trebalo da se hibernizuju jer postoji velika mogućnost da uginu tokom perioda hibernacije.
Posle perioda hibenacije, kukuruzne zmije se trebaju čuvati po protokolima navedenim u ovom članku: kako čuvati zmije u zatočeništvu i generalno ih početi hraniti u roku od 2 do 7 dana posle povratka u normano stanje. Zmije tada treba da se hrane onoliko koliko im treba da se pripreme za post koji im predstoji pre razmnozavanja.
Približno oko mesec dana posle povratka u normalno stanje iz hibernacije, ženka kukuruzne zmije odbaciti svoju kožu. Izmedju ovog i sledeceg odbacivanja kože ona će biti primamljiva za razmnožavanje mužjaku. Tokom perioda razmnožavanja mužjak je upoznat sa ženkinim kavezom u kratkim periodima (jednom na 24 casa) svakih nekoliko dana i daje nade za uspesno spajanje. Takodje treba znati da je takodje moguće imati skroz plodno leglo izleženo posle posmatranja 1 ili 2 uspešna spajanja. Kraj razmnožavackog kruga je tad kad zenka signalizira time sto udje u svoju pre-izleženu kozu. U to vreme kontejner sa vlaznim spaghum tresetom obezbedjen za zenku. Ona će izleci njena jaja u tom kontejneru u roku od 7 do 14 dana nakon njenog presvlačenja. Naime, dobro uvezbane ženke mogu izleci 2 legla jaja.
Ženke će početi ciklus presvlačenja odmah nakon ovipositium-a (lezenja jaja) i nakon završetka tog ciklusa mužjak bi trebao da se upozna sa zenkinim terarijumom po istom rasporedu kao na početku perioda razmnožavanja. Ženka kukuruzne zmije se treba hraniti jače sve dok ne udje u drugu pre-izlezačku kožu.

polaganjejajacl5.jpgKukuruzne zmije legu legla koja variraju od 7 do 13 plodnih jaja. Jaja su bela, malo izduzena i uglavnom čvrsto prijanjaju u leglu. Jaja bi se trebala skloniti od ženke nedugo posle izleženja. Inkubiranje jaja u plasticnom kontejneru do pola napunjenim sa vermiculite-om u količini jednakoj volumenu legla jaja . (1½ - 2½ solje vermiculite-a). Vermiculite je nakvašen sa filtriranom vodom tako da kad se kad se uzme voda samo pada sa njega.
Inkubator je podešen na temperature od 26,5 do 28,5 C. Na ovoj temperaturi mladi će početi da se legu kroz 50 do 65 dana. Beba će rascepiti jaje,nekad i nekoliko puta, sa svojim jajnim zubom na kraju bebinog nosa i tamo će ostati sa samo glavom ispupčenom iz jajeta sve dok ne apsobuje žumance u svom stomaku. Zmija može ostati u ovoj poziciji i do 24 časa nakon prokljucavanja jajeta i ne treba je vaditi iz jajeta pre nego što ona sama ne izadje na površinu, otklanjanja iz jajeta može uzrokovati smrt jer se beba može povrediti.
Mlada kukuruzna zmija treba da se drži pojedinačno u nečemu veličine kutije za cipele pod istim uslovima kao i odrasle zmije. Bebe kukuruzne zmije se uglavnom presvuku posle 7 do 14 dana posle leženja i počinju da se hrane živim pinki miševima ubrzo posle toga. Neke selektivno odgajane vrste mogu da preferiraju hranjenje gusterima kao prvi obrok ali više čestih odgajanih vrsta ( normalna, amelanistik, aneritistik i snežna) preferiraju miševe od rodjenja.
Kukuruzna zmija je često zastupljena u herpetokulturi. Postoji mnogo dobrih razloga za to, njihove spektakularne boje, relativno mala veličina i iznenadjujuće dobar temperament, verovatno su ovu zmiju napravili jednu od najpopularnijih zmija ljubimaca na svetu, i nema naznake da će njihova popularnost opasti.


Ovo je sabrani prevod iz nekoliko izvora sa net-a. Nadam se da će i kao takav nekome pomoći u odluci za držanje ovih prelepih stvorenja.
 
Poslednji izmenio moderator:
Kukuruzni smuk u zarobljeništvu je poživeo ili živi 23 godine (podatak sa neta).
 
Poslednji izmenio moderator:
Imam jedno pitanje..kolika treba da bude vlaznost vazduha??mislim da to jos niko nije napisao
 
nema potrebe za prevelikom vlagom,srednja vlažnost od nekih 50-60% je sasvim zadovoljavajuće uz prskanje terarija nedeljno,nije se pisalo pošto nije neki odlučujći faktor u držanju kukuruznih smukova
 
Hvala na odgovoru..imam odgovarajucu vlaznost! Sta podrazumevas pod prskanjem terarijuma 1 nedeljno...sorry nov sam,ovo mi je prva zmija,pa malo nemam pojma
 
jednostavno uzmeš fajtalicu izprskaš ceo terarijum iznutra,naravno umereno,i to je to
 
To zavisi od vishe faktora . Koje je doba godine tj. kolika je temperatura ? Cime ides na put ? Gde putujes ? A u principu mozes u nekoj plasticnoj kutiji sa nekom podlogom da ga nosis . (Da ne bude dezinformacija opet ) Ja ih nosim tako ako gore navedeni uslovi nisu grozni .
 
Cao svima...Kupio sam Kukuruznog smuka od 4 mes. i zove se Spajk (jos neznam pol)... Zivimo u Subotici...Trenutno nigde u gradu nema "pinkija"...Dali postoji neka privremeno-zamenska hrana koju bi mogao da mu dam ??? ...uskoro slike
 
Pa što nisi prvo gledao da obezbediš hranu i onda potražiš zmiju?
Naime imaš ljudi na forumu koji prodaju hranu za zmije, teško da ćeš naći u Subotici, uzmeš od nekoga iz NS-a ili BG-a i pošalju ti busom.
Ako se baš ne snađeš javi mi se za nekih mesec dana, tada bih ja trebao imati pinkije, ali pacova, mada verujem da je to preveliko za tako malog smuka.
 
Da NecrovoX, pacovi su preveliki "zasada". Imam dva izvora u Subotici, medjutim, oba ce imati pinkije tek za par dana, a nije jeo vec 10 dana i to me brine.... Dakle, dali postoji neka zamena ??? Hvala
 
Ma nema onda šta da se brineš! Ako ćeš ih imati za par dana nije nikakav problem. I 20 dana da ne jede nije frka neka, mislim najbolje je da ga sada hraniš češće tipa svakih 6-7 dana, nemoj me pogrešno razumeti, ali ako slučajno dođe do ovakvih situacija nije smak sveta.
 
1. Koliko treba da bude star Kukuruzni da bi mu se mogao odrediti pol ? 2. Dali u istom terarijumu mogu ziveti zajedno dve jedinke istog pola (kukuruzni smuk)?
 
Pol moze da se odredi i kod malih smukova koriscenjem dovoljno tankih sondi, mogu se drzati i razlicitih polova do polne zrelosti, posle se odvajaju da ne dodje do prevremenog parenja.
 
ženke možeš i kasnije da držiš zajedno,odrasli mužjaci se ne preporučuju za zajedničko držanje
 
Kada treba odvojiti dve jedinke razlicitog pola?Pod uslovom da ih drzim od malena?
 
Odg: Re: Pantherophis guttatus (Kukuruzni smuk) - uputstvo za držanje

Kako da odredim pol jedinki ali bez onih sondi, čuo sam da ima neka fora sa repom tačnije da li se odmah stanjuje ili postepeno, ali nisam skroz razumeo??
 
Back
Top