paprat

LARYBG

Banned
Registrovao se
3 Jan 2009
Poruka
411
Location
Beograd
pozdrav svima! interesuje me da li paprat moze da se gaji u ter. za T. evo i slike (nije moja ali je ista)
nephrolepsis-50.jpg
 
U vivarijumu bi mogla opusteno ali u ter u kome je niska vlaznost bi verovatno propala.
Mada opet dok ne probas nista nije sigurno.
Ja je imam u saksiji u hodniku i raste lepo ali ne smem da je stavim u ter jer je to cale doneo :D
 
i meni je u hodniku lepo napredovala, moracu da probam nista me ne kosta !! hvala na odgovorima!
 
meni paprat je propala na vlaznom i senovitom mestu
tako da je nebi gaio u terarijumu
ostavite to za saksiju
 
i ja mislim da joj ne treba vlaznost, jel mi u hodniku bas dobro napreduje!(a tu naravno nema vlaznosti) ali planiram da je stavim kod murinusa kod njega nije mnogo vlazno!! probacu pa sta bude bice :)
 
ja uspesno sa zelenim pitonima drzim paprat al iimam uvb lampu tako da je to presudno i vlaga naravno
 
Ne teba im vlaga, bar ne ovoj sa slike, ali ova naraste baš velika tako da ne znam koliko je adekvatna za terarujum sa tarantulom (moja ima preko 60cm u visinu).
Problem je što su paprati otrovne i uništavaju kalcijum u kostima, tako da ih ne treba stavljati kod životinja koje inače imaju problem sa manjkom kalciuma, npr kod iguana.
 
Nisam nikada cuo da unistavaju kalcijum u kostima. Jel bi mogla to da pojasnis?
 
Jbg, ne znam da ti kažem tačno. Znam da je otrovna 100%, a drug koji studira biohemiju i uža specijalnost su mu otrovi mi je rekao da imaju neku supstancu u sebi koja da li uništava kalcijum ili ne dozvoljava da se veže za kosti. Verujem mu u potpunosti, ali smo o tome pričali baš davno tako da ne mogu tačno da se setim. Kad ga budem videla sledeći put pitaću ga da mi sve ponovo pojasni.
 
Koliko ja znam problem sa oksalnom kiselinom je u tome sto se stvaraju kalcijum - oksalati u bubrezima, a nje ima i u drugim iljkama koje se preporucuju za hranu. Ne bi trebalo da postoji bilo kakva veza izmedju kalcijum - oksalata i kalcijuma u kostima. A sto se svih Polypodiophyta tice, njihov ucinak u ishrani biljojeda je jako mali zbog oporog ukusa. Verujem da bi zivotinja eventualno gricnula paprat i odustala, mada zivotinje u terarijumu nisu isto sto i zivotinje u prirodi.
 
Е Ја имам питање везано за животни вијек папрати.

Пошто папрат не живи 10 000 година морамо да имамо у обзир да ће да увене то што нам нарасте. Након тог добијамо проблем око чишћења тих гранчица.

Да ли је то касније компликовано за чишћење? Ја предпсотављам да није али ко је гајио вјеровано боље зна од моје предпоставке.
 
Idem ja sad malo u off.A sta bi se desilo da zasadimo malo trave u ter?Ne po celom nego male zbunice.To mi je palo na pamet jer sam video da sestra ima u saksiji.Pretpostavljam da bi uspela da se odrzi.Jel imao ko iskustva?
 
Imala sam neku vrstu ukrasne trave u terarijumu sa rampoleonima.Ciknula je za cas.
 
Back
Top