pecurke u terarijumu

Djuka90

Član
Registrovao se
26 Jun 2009
Poruka
18
Location
Pancevo
e ovako,juce kad sam ogledao u terarijum pojavile su se male pecurkuce a danas su vec oko 4 cm,same su se pojavile,nemam pojma kako,nikad nisam sadio pecurke :D. a inace u tom terarijumu drzim tarantulu.pa sad ne znam da li joj smetaju ili da ih ostavim jer je zanimljivo...

img0250qf.jpg
 
Pecurke se lako mogu naci na vlaznim mestima sa povisenom temperaturom jer se njihove spore nalaze svuda oko nas. Vecina terarista ima u svojim substratima hife gljiva ali retko kada se bas ovako razviju plodonosna tela. Vecina makromiceta ima enzime kojima moze razlagati drvnu masu, lignin, pa lako naseljavaju supstrate od drvnih ostataka.
Sto se tice toga da li da je ostavljas ili vadis ja bih sigurno vadio. Gljive imaju mikotoksine koji im sluze za odbranu. Miko toksini imaju od cisto toksicna, kancerogena i mnoga druga dejstva (najkancerogenija organska supstanca je aflatoksin, mikotokskin mikromicete Aspergillus flavus, naravno ovo 100% nije ta gljiva) Znaci ja bih izbacio celokupni supstrat, dezinfikovao terarijum i stavio novi sterilan supstrat. Sto pre to uradis to bolje. Ako bas zelis da zadrzis gljivu presadi je u neku kutiju sve za podlogom oko nje i posalji mi slike sa donje strane kape, odozgo i sa strane pa da vidimo sta je u pitanju.
 
Ja sam stvarno oduševljen ovim! Deluju baš moćno, u dekorativnom smislu!
 
Mikotoksini se nalaze cesto i u sporama koje mogu da dospeju u jedinku putem respiratornog sistema. Neki oblici astme su prouzrokovani toksicnim delovanjem spora gliva i kod coveka. Znaci ne mora gljiva da bude pojedena da bi je otrovala ;)
 
Meni se ovo pojavilo u terarijumu gde sam za podlogu koristio zemlju za cvece, a vlaznost je bila 80% za p.fasciatu. E sad nije bila ova vrsta pecurke... bila je dosta veca i srkoz bele boje...
Uglavnom vadi obavezno! Ako ostavis za koji dan ce ti se raspasti, i usmrdece se terarijum jako. I neprestano ce da ti rastu nove...
Eto sad imas dva dobra razloga zasto da izvadis :)
 
@Stufy: te mikotoksikoze o kojima ti pričaš se uglavnom javljaju od plesni. Mala je verovatnoća, gotovo nikakva, da se tarantula otruje sporama ili usled jedenja tih gljiva. Sporo ovih gljiva su gotovo netoksične, dok je sa plesnima druga priča. Respiratorno način infekcije nastaje kod jedinki koje 'aktivno' udišu vazduh, a to kod tarantula nije slučaj. Po mom mišljanju spore ove gljive ne škode tarantuli, ali ju svejedno treba baciti i treset ispeći ili zameniti drugim.
 
@ Miroslav Gljive su jako plasticni organizmi koji u razlicitim zivotnim uslovima razlicito reaguju. Poznato je da Boletus satanus u severnim delovima Rusije nema toksicno dejstvo i da se koristi u ishrani dok je juznije toksicna, Aspergilus flavus nekada obrasta seme kikirikija cijom analizom ne moze da se utvrdi aflatoksin (mada jako retko) dok je isto tako na zrnima kikirikija pobio ogroman broj curki u Velikoj britaniji, a o kvascima da i ne govorimo. Kvasci su ubedljivo najplasticniji organizmi, isti kvasac varira od jednoceljiskog do visecelijskog organizma u razlicitim uslovima i iz korena menja svoju fiziologiju a samim tim i toksikologiju. Bas zbog nacinan na koji tarantula dise ne treba ovde brkati mikotoksikoze kicmenjaka i invertabrata jer su to dve potpuno razlicite sredine u kojima gljive mogu razlicito da se razvijaju.
Da ne ispadnem paranoik i da ne uplasim ljude, Miroslav je u pravu da makromicete nisu opasne kao mikromicete, ali uslovi pogodni za razvoj jednih gljiva su cesto pogodni za razvoj drugih. Stoga ja bih bio oprezan i ne bih drzao gljive ni sa jednom zivotinjom, jer ako imate jednu naselice se tu i druga. A spora gljiva ima apsolutno svuda! Mi smo na faxu izolovali 16 spora gljiva iz brisa uzetog sa okvira prozora u kavinetu botanike. Od tih 16 bilo je 4 vrste spora cije gljive imaju mikotoksine. MEdju mikolozima vazi jedno manje vise saljivo pravilo "Svaka je gljiva toksicna dok se ne dokaze suprotno". :)
 
Back
Top