Zelim da se nadovezem i podrzim misljenja koja su vezana za pesak kao osnovnu podlogu kod cuvanja
Eublepharis macularius-a . Da li je dobro postaviti kvarcni ili obicni pesak to je vec diskutabilno i o tome mozemo polemisati ali da li je pesak nepozeljan, o tome nema govora.
Vecina danasnjih l.gekona koje mi drzimo u terarijumima jesu daleko od divljih primeraka, kao sto je divlji kanarainac sasvim daleko od kanrainaca koje drzimo u kavezima ali moramo nesto shvatiti, prirodne nagone (instinkte) vrlo tesko mozemo ukoniti.
Zapravo, l. gekoni poticu iz pustinjskih , polupustinjskih i jako suvih predela (Irak, Iran , Avganistan,Pakistan ...Indija) gde im je pustinjski pesak osnovna podloga .
(Habitat- Dry and semi-dry desert regions (Henkel 1995) and arid grasslands (Hunziker 1994) Contributors-Vickie Woods (author), Michigan State University.
James Harding external link (editor), Michigan State University.)
Inace, tacno je da pesak utice na bolju probavu, kao sto to jeste kod ptica ali isto tako kod nekih vrsta reptila, konretno kod l. gekona. To sto se desava da nekim nasim mladim gekonima (cak i adult velicinama) dolazi do zacepljena i to je tacno ali takvi slucajevi su redji i ne mogu se svrstati kao uobiceajena pojava.
Iz licnog iskustva govorim, da nisam imao vecih problema sa peskom kao osnovnom podlogom i da sam imao samo manjih preoblema sa nekim jedinkama ali i to sto je bilo, bilo je privremeno i bez smrtnog ishoda. Treset kao podloga ne moze biti prirodna podloga ,samim tim ne bih ga upotrebljavao kod svojih gekona.
Eto , to bi bilo moje misljenje sto se tice upotrebe peska kao podloge u terarijumima za l. gekona.