Ponasanje paukova u smislu korigovanja ishrane shodno potrebama organizma

borotasinisa

Ljubitelj egzotičnih životinja
Registrovao se
11 Dec 2012
Poruka
405
Location
Sombor i Novi Sad
U seriji radova od kojih je jedan objavljen u prestiznom casopisu ''Science" (Januar, 2005) govori se o zanimljivom ponasanju paukova/insekata prilikom lova. Ponasanje se odnosi na sposobnost posmatranih vrsta da biraju plen u cilju ispravljanja trenutnog nutritivnog disbalansa odnosno sposobnost da love upravo onaj plen koji u sebi sadrzi vise materija koje im trenutno nedostaju. Obuhvacene su tri vrste, jedna buba (Agonum dorsale) i dva pauka (Pardosa prativaga i Stegodyphus lineatus) tako da sam stavio temu u ''Ostali pauci'', iako ce biti mogucih komentara i implikacija vezanih za tarantule.

Istrazivanje je zapoceto tako sto su jedinke hranjene neko vreme sa plenom koji ih ostavlja sa odredjenim deficitom u vidu nedostatka masti ili proteina. Nakon toga im je ponudjena alternativa izmedju dva plena pri cemu je jedan bogatiji proteinima a drugi mastima. Pokazalo se da jedinka koja je u proteklom vremenu jela npr. B.lateralis-e koji su bogatiji proteinima kada biva suocena sa alternativom bira npr. T.molitor-a koji je masniji.
Dalje, sto je posebno zanimljivo Stegodyphus lineatus plete mrezu sto znaci da ne poseduje direktnu kontrolu nad plenom koji biva ulovljen za razliku od Pardosa prativaga koji je vucji pauk i aktivno lovi. U tom nedostatku uticaja na vrstu hrane koju je u mogucnosti da konzumira Sterodyphus lineatus je razvio sposobnost da selektivno apsorbuje one materije iz plena koje su mu potrebne odnosno koje je manje dobijao u prethodnim obrocima.

Kako su ovakvi i slicni organizmi sposobni za kompleksn(ij)a ponasanja sa obzirom na veoma siromasan neuroloski sistem u odnosu na organizme sa visim kognitivnim kapacitetima meni je licno jedno od najzanimljivijih pitanja u slobodno vreme, naravno bez nekog preteranog iscudjavanja i mistike jer za sve postoji odgovor.
Na kraju, sta mislite o ovome? Bilo je vec rasprava o tome da li hraniti paukove raznovrsnom hranom ili je manje-vise svejedno. pisalo se i da su ''zohari'' najbolji zbog najveceg udela proteina u odnosu na masti. Da li i ovi nasi nakon pet tenebrija ''zele'' lateralisa i obrnuto:D?)

Clanak: http://news.nationalgeographic.com/news/2005/01/0106_050106_spider_diet.html

Naucni radovi (potrebno je napraviti nalog): https://www.academia.edu/6420169/Nutrient_regulation_in_a_predator_the_wolf_spider_Pardosa_prativaga
https://www.academia.edu/6420306/Optimal_foraging_for_specific_nutrients_in_predatory_beetles
 
Zanimljiv rad :) Šteta što se na forumu neće razviti neka posebna diskusija o ovome a s obzirom da takvo istraživanje nije rađeno nad tarantulama možemo samo da pretpostavljamo šta je dobro a šta ne. Po meni, to što su žohari hranjiviji od larvi tenebrija opet ne znači da je bolje hraniti pauka samo sa žoharima nego miksom ova dva. Viđao sam dosta puta da neke moje tarantule odbijaju određenu hranu, u najvećem broju slučajeva to su bile larve fobasa, pa zatim dubie dok su u znatno manjem broju slučajeva odbijale lateralise i popce.
 
Na forumu se u zadnje vrijeme ne razvija diskusija šta god da je pitanju, ### fb usrao sve. Što se tiče mojih zapažanja oko hrane, tarantule reaguju kao što je već neko nekad pominjao više na kretanje no što mogu razaznat šta vole.Dubije slabo žderu, stigmurus neće ni da pogleda.Lateri su zakon njih samo i koristim i rijetkost da tarantula odbije ako nije pred presvlačenjem ### izazivaju kretanjem i što se ne skrivaju.Supere žderu uredno tenebrije su jele ranije nisam dugo davao jer se pominje da nisu nešto posebno kvalitetna hrana
 
Ja sam se, citajuci sve ovo, setio gomile i gomile postova o tome kako ljudima tarantule nekad odbijaju odredjenu vrstu hrane. Naravno da to ne mora nista da znaci, upravo je kretanje plena ono sto nam, verujem, prvo padne na pamet kad pomislimo na kriterijum njihovog izbora, dok se ne obave adekvatni eksperimenti sa tarantulama necemo znati ali je dobra tema za razmisljanje i pricu. To i nije nesto preterano komplikovano sa obzirom da su hemijske analize hrane uradjene i slicno. Najveci je problem, po meni, kako ponuditi pauku alternativu na nacin na koji necemo samim procesom uticati na njegov izbor. Dakle, morali bi ga smestiti u nekakvu posudu koja je konstruisana tako da ne utice na paukov izbor, da se plen ne moze puno pomerati itd... Vreme je takodje faktor, ako ga hranimo jednom nedeljno (sto pretpostavljam da je kod vecine slucaj, bar u proseku) za jedan takav ''ciklus'' gde mu dajemo npr. pet puta lateralisa pa ponudimo lateralisa i tenebriju treba nam sest nedelja. Za utvrdjivanje neke pravilnosti trebalo bi to ponoviti odredjen broj puta i trebalo bi nam vise jedinki, kontrolnih jedinki itd. Cak i onda bi ostalo pitanje na osnovu cega bira odredjen plen, da nismo nesto izostavili.. Sve u svemu nije kvantna fizika u pitanju ali ko ce toga da se dohvati:D..

A kad je u pitanju ishrana, slazem se da je termin ''hranjivo'' u neku ruku relativan jer kao i kod nas sve zavisi od trenutnih potreba organizma..
 
Back
Top