Povezivanje led traka, pomoc!

Stiv

Ljubitelj egzotičnih životinja
Registrovao se
26 Sep 2009
Poruka
133
Location
Beograd
Ako se neko razume u elektriku trebala bi mi pomoc! Kupio sam 2 m led trake i hocu da ih ubacim u pet terova koji su jedan iznad drugog po 35cm te trake.Znaci iz svakog tera bih izveo zice i povezao na jednu koja bi na kraju imala transformator i sa druge strane isla u steker na 220v. E sad kad bi to islo tako verovatno bi radile ali ne rade,a ja ne znam gde gresim. Led trake rade na 8 ili 12v, zato sam i uzeo takav tranformator: Ovo pise na njemu : 220/240v / 50-60Hz, 12v Ac, max 60w. Kada ih ukljucim na 220v, naravno preko transformatora desava se to da zasvetle u trnutku i onda svetle slabo ili ne svetle u opste. Hvala u napred! :)
 
Najverovatnije je do tranformatora, ako imas neki drugi probaj sa njim. Kako si ih vezivao medjusobno, te komade trake iz terarijuma u terarijum? Trebalo bi da ide kao sto je bilo dok je bila cela samo na mestima gde skratis traku dodas zice do sledeceg.
 
Imam dva ista, da ne radi transformator ne bi svetlele u opste. Prvo dam probao samo sa parcetom trake od 35cm i nece da svetli.
 
a kad zasvetli jel zasvetli cela traka ili deo? ako je negde u prekidu nece svetleti dalje od toga. moze da bude da je slab za to. ja sam za akvarijum pravio neko led osvetljenje i u trenutku zasvetli i onda jedva da se vidi, stavio jaci i radilo je. jel pise negde koliko amper casova je adapter?
 
po opisu, situacija je jasna kao dan. diode su poluprovodnički elementi. da bi radile,moraš ih napajati ISTOSMERNIM naponom,a ti ih napajaš naizmeničnim naponom od 12 v. razlog zašto samo jednom zablesnu je u tome što se upale na pozitivnu poluperiodu naizmeničnog napona jer su tada polarizovane.čim naizmenični napon ode u negativnu poluperiodu,diode postanu obrnuto polarizovane i ne provode,tj.ne svetle.
rešenje: na izlaz trafoa mora ići ispravljač pa iz ispravljača u diode
 
Poslednji put izmenjeno:
lupis "grec" posle transformatora, onda imas jednosmernu + - oznacenim na pocetku trake.

Edit:

Slika
4_diodes_bridge_rectifier.jpg
 
Poslednji put izmenjeno:
lupis "grec" posle transformatora, onda imas jednosmernu + - oznacenim na pocetku trake.

Edit:

Slika
4_diodes_bridge_rectifier.jpg

upravo to je najbrže rešenje za ispravljač. jedino treba pogledati koju traku je uzeo,tj. kolika je snaga po metru trake da bi izabrao gretz odgovarajuće snage
 
ili jednostavnije da se uzme jednosmerni adapter na 12v od par stotina dinara. bas pre neki dan sam komsiji zalemio 2m na neki krs kineski i svetli savrseno;)
 
Ako sam te dobro razumeo treba da vezem ispred transvormatora taj ispravljac pa na njega diode? Ako nije problem da mi malo detaljnije pojasmis jer se slabo razumem u ovu oblast. Hvala! :)

evo tek sad videh sliku, pokusacu da ih vezem ovako.
 
evo da se još jednom javim. vidim da se slabije snalaziš sa ovim što nije sramota ako ti to nije struka.
dakle,da ne napraviš kakvu zbrku idemo po redu: prvo trafo ide u utičnicu na 220,onda na izlazu trafoa koji si ti do sada greškom vezivao na diode,ide ovaj ispravljač sa slike, pa tek onda na dva slobodna kraja ispravljača koji su označeni sa + i - spajaš diode. i diode na traki imaju oznaku + i - tako da moraš da "upariš" znakove,odnosno + sa ispravljača na + diode na traci a - ispravljača na - diode na traci
 
Nije mi ovo ni priblizno struka, studiram sumarski fakultet :) razumeo sam kako treba da povezem to. Zahvaljujem se na objasnjenju! :)
 
Back
Top