Problem sa iguanom (dehidracija?)

ganjachica zmajeva

Ljubitelj egzotičnih životinja
Registrovao se
23 Dec 2008
Poruka
155
Location
Beograd
Ok, imam problem. Htela sam da prskam danas stan protiv buva tako da sam juče izbacila iguanu sa sve zajedno terarijumom na terasu. Danas se ponašao sasvim normalno, trčao je po terarijumu, sve sasvim normalno.
Onda mi je postalo čudno jer ga jedno 20min nisam čula i kad sam otišla da ga proverim stajao je naglavačke i kad sam ga uzela u ruke jedva da se pomerao.

Potopila sam ga u mlaku vodu i dajem mu na šrpic vodu po nekoliko kapi na 5 min jer ako mu dam više grči se kao da hoće da povrati. Kad ga uzmem u ruku ima snage da se malo odgurne, ali nema snage da se održi na nogama i da podigne glavu.

Problem je što sam bila dve nedelje na moru i iako sam rekla ljudima čime da ga hrane izgleda da ga nisu hranili baš najbolje jer je malo smšao.
Ima 10 godina i dugačak je oko 1m.

Ovo nije prvi put da je na terasi, ali prvi put je da je u terarijumu pa mu je možda bilo prevruće pod staklom.
Sinoć sam naprskala samo jedan deo stana protiv buva, koristila sam Tira-x, ali sumnjam da je od toga jer smo već jednom pre par godina koristili isti preparat i Giletu nije bilo ništa.

Da li je ovo samo dehidracija, da li je mator ili je bolestan?
 
mozda je dobio toplotni udar, ako je terarijum bio izlozen direktnom suncu sat-dva,okupaj ga u mlako-hladnoj vodi, nosi da kod veterinara, odakle si?
 
Pa ili je toplotni udar ili otrov...ako je otrov, malo sta mozes, osim da se nadas da nije dovoljna kolicina za tako veliku zivotinju. svakako je okupaj, to je dobro i za rehidraciju i za smanjenje telesne temperature..
 
Uf, upravo sam se vratila od veterinara, bila sam tamo tri sata i ne znam kome je sad gore, meni ili Giletu.
Potopila sam ga odmah u vodu, posle sam mu na špric davala kašicu od povrća sa vitaminima i onda sam otišla kod veterinara pošto svi veteranari čije telefone imam rade od 4.

Dehidracija je u pitanju, ali nikome nije jasno zašto je tako odjednom kolabirao. Problem je što sam u poslednjih mesec dana imala problema sa mačkom i mačićima i išla sam na more tako da je Gile bio malo zapostavljan, nije redovno jeo. Dobio je potkožnu infuziju, antibiotike da ne bi došlo do neke infekcije pošto mu je organizam u očajnom stanju i izvadili su mu krv, ali dovoljno samo za osnovne analize jer je toliko dehidrirao da veterinar nije mogao da mu ubode venu.

Sutra idemo na još jednu infuziju i da proba da mu izvadi još krvi da bi mogao da uradi još neke analize jer veterinar sumnja da mu otkazuju bubrezi.

Gile je i dalje nepomičan, jedino može da diše i da drži oči otvorene.
 
Bili smo i danas kod veterinara. Gile je izgeldao malo bolje posle jučerašnje infuzije. Danas pre podne je pojeo špric i po kašice od bannane i dinje, pošto mu se povrće ne sviđa baš mnogo. Popio je i četiri šprica vode i izgledalo je da ide malo na bolje. Nije mogao da se digne na noge ali se pomerao i pokušavao da ustane.

Veterinar je uradio osnovne analize krvi i rekao mi je da (nadam se da sam dobro zapamtila jer sam sluđena) ima malo crvenih krvnih zrnaca, šećer mu je 10,3 što je u granicama normalnog i mislim da leukocita ima malo više nego normalno.
Dobio je još jednu infuziju, injekciju B vitamina i ponovo antibiotike.
Izvadio mu je danas dovoljno krvi da uradi biohemiju da vidi u kakvom su stanju bubrezi. To će mi javiti kasnije kako stoje stvari.

E sad, ono tužno. Otkako smo se vratili od veterinara stanje mu se drastično pogoršalo. Prvo mu je išla krv na usta od čega sam se prepala, ali se ispostavilo da mu je veterinar samo iščupao zub dok mu je otvarao usta špatulom, a tamo to nismo primetili.
Gile je u očajnom stanju, usta mu se sama otvaraju kad mu podignem glavu, skroz je mlitav i ne mogu uopšte da vidim da li diše. Jedino po čemu mogu da provalim da je živ je to što su mu oči čas naduvene čas normalno, ali kad mu otvorim kapke ne reaguje ni na pokret ni na svetlo.

Pokušala sam da mu dam vodu na špric, ali neće da je proguta i kad mu spustim glavu na sto izađe mu na nos.

Veterinar je rekao da ne mogu ništa drugo da uradim sem da mu dajem vodu, kašice i vitamine na špric, ali on neće da proguta.
99,9 posto smo isključili trovanje jer nije mogao da dođe u kontakt sa tim. I da vrh jezika mu je modar.

Da li neko ima ideju šta bi moglo da bude i šta da radimo?


-----


Uginuo je kako sam postovala post. Ostalo je još da se završe analize da vidimo šta mu je bilo.
 
Steta,bas mi je zao. Tolike godine ga imas,mogu zamisliti kako ti je :(
R.I.P. Gile
 
R.I.P. Gile
Bedak:(
Bas sam pisao sta sam iskopao da bi moglo da bude,al nije vise ni bitno.
Zao mi je
 
Zvao me je veterinar sinoć, završio je analize i povećan mu je bio kreatinin. Gornja granica je 60, a njemu je bio 94 što ukazuje na zastoj bubrega.
Međutim ostaje nejasno zašto mu se stanje naglo pogoršalo. Ako su samo bubrezi u pitanju stanje bi mu se pogoršavalo nekoliko dana, ne bi hteo da jede i bio bi malaksao. Kreatinin bi morao da bude mnooogo veći da bi prouzrokovao ovakvo stanje.

Sve ukazuje na trovanje međutim morao bi da dođe u kontakt sa otrovom, tj, morao bi da ga lizne i onda bi se odmah srušio jer u vazduhu nije bilo dovoljne količine koja bi mu štetila. On se srušio 12 sati posle bilo kakve mogućnosti trovanja.

Na kraju pretpostavljamo da je u pitanju kombinacija ova dva. Da su mu bubrezi bili zdravi, organizam bi mu bio jači i ne bi mu toliko smetao otrov. Da nije bilo otrova uspeli bismo da izlečimo bubrege.

Osećam se ko mrtvo puvalo, non stop premotavam film gde bi mogao da dođe u kontakt sa otrovom. Onda mi dođe ćale sa pričom "Nemoj da se nerviraš, to je bio samo gušter." Šta god da je 10 godina nije malo. Hvala vam svima na podršci, a mi se vidimo kada ponovo skupim volje i snage da se bavim teraristikom.

Pozdrav.
 
Back
Top