Nisi me razumeo......ove jedinke koje mi gajimo su sasvim razlicite od njihove rodjake u divljini! Ove zivotinje su generacijama gajeni u ne prirodnim uslovima i ne mogu da se sprave sa razlicitim agensima tako uspesno kao njihovi divlji rodjaci u prirodnim stanistima! Nije isto ako jedna jedinka iz odgoja ima parazite koje ima jedna divlja jedinka, jer ova iz odgoja zivi u jako malom sredinom, ne mislim samo na povrsinu vec i na kubikazu vazduha, natrpanost sredine raznim stvarima i t.d. U toj vestackoj sredini broj bakterija i parazita je mnogo puta veci i stalno se povecava, jer je prostor (terarijum) ogranicen! Jos ako se doda na sve to i mnogo puta vece stresove koje zmije iz odgoja trpe (uzimanje u ruke bez razlike koliko su naviknute, prisilno kupanje, tamperaturne razlike, iznosenje u dvoriste, jer nisu naviknuti generacijama na sve to), u odnosu na divlje rodjake, jasno je zasto su osetljivije na agense (bakterije, viruse, parazite) i zasto njihove rane dobijene na bilo koji nacin su vise predisponirane na komplikacije, infekcije, gnojenje!
Evo i ja cu da dam onu glupu uporedbu sa sisara.........uzmi coveka koji zivi iskljucivo u kuci, kupa se svaki dan, jede cisto, spava na cisto, dise cisti vazduh, za prasinu nije ni cuo, zivi na toplo i covek koji celi svoj zivot provodi na planinu, radi na zemlji fizicke radnje, jede sumske plodove i divlje zivotinje i t.d. Ovaj iz kuce ce da dobije pneumoniju kad dodje prva zima i sigurno ce da bude jako nezan na uslove ukoliko pocne da zivi kod ovog drugog "planinskog" coveka!
U prilog na ovo sto pisem ide i to da jedinka uhvacena iz prirode i drzana na najbolji nacin u terarijumskim uslovima, ako nije prociscena (obradjena), nece ziveti dugo (obolece), jer ima agense ciji se broj mnogostuko povecava u terariumu i plus stres faktora koji su veci nego u prirodi, dovesce do oboljenje, a zatim ako se ne leci i smrt! To je najveci razlog, pored ostalih, zasto divlje uhvacene jedinke umiru u najvecem broju, ako nisu "obradjene"! Od ovoga mozes da vidis da stanje organizma kod jedinke iz odgoja i jedinke iz divljine nije apsolutno isto iako se radi o istoj vrsti i jako je lose mesati teraristicke uslove sa uslove u prirodnoj sredini kod zivotinje iz odgoja, jer se javljaju kao sto vidis razliciti problemi!
Rekao si da grinje mogu da dobiju i jedinke koje nisu vadjeni napolje i nije im davana hrana is spoljne sredine. Jeste mogu, ali samo ako imaju direktan ili indirektan (preko stvari i ruke) dodir sa vec zarazenim jedinkama, jer grinje ne mogu da se stvore od vazduha, mora da dodju na bilo koji nacin! Ja ne znam ni kako izgledaju grinje, ali zato moje zmije hranim iskljucivo mojom hranom, ne pustam ih u dvoriste, ne mesam sa drugim zmijama, pa cak i ne pusam ih dole na pod, a ako neko zeli da ih drzi mora prvo da opere ruke, a isto i ja to radim!
Naravno da mi je drago da nije nista strasno kod tvoje boe, ali napisao sam ti ovo u slucaju da me nisi dobro razumeo sta hocu da kazem! Eto ako se nesto radi sa zivotinjom ipak treba da je opravdano! To znaci da su moje zmije prljave i inficirane ako ih ne kupam kao ti ili su slabo razvijenije slabo napreduju ako ih ne iznosim napolje i pustam po travi i drvece? Ako nesto radis treba da bude opravdano, ako tvoja boa isto napreduje kao moje zmije i ako u pogledu higijene nema razlike, onda sve to nije opravdano (suvisno) i ne znam cemu to?
Ovo je moje glediste i nadam se da je ispravno, pisem ti dobronamerno, nije mi cilj da se pravim pametan i naravno voleo bih da cujem i druga misljenja zato i postoji ovaj forum!
Inace sasvim je normalno to sto se dogadja kod Chobija u odnosu na defekaciju i uriniranje, zato je to kloaka, a ne analni otvor, to radi svaka zmija!