Stonoga

Bifrost

Fanatik
Registrovao se
13 Jan 2006
Poruka
1.665
Location
Vrbas
Da li neko zna da li kod nas mozda moze da ne nabavi neka od scolopendra sp.

amazon%20giant%205.jpg
 
Neverujem da ih neko prodaje...da sam hteo da nabavim miliped-u,ali ne znam da li je neko nailazio na to?

Jel sve stonoge ovog roda imaju otrov?Koje je on jacine,kao kod vecine tarantula ili slabiji?
 
"milipede" sam video u zoo vrtu na Palicu (Subotica) ali mi se ne svidjaju koliko "centipede". Da imaju otrov i malo je jaci od tarantule, a neke vrste su i smtronosne. Negde sam citao da je ujed (otriv) toliko bolan da ga ni morfijum ne moze ublaziti. Ali pored toga izgledaju veoma atraktivno.
 
Pa kako onda sa njima da baratas ako su tako "zle" :twisted:
Ja bih ubacio milipede u vivarijum koji je u izradi,jer koliko sam procitao,jedu ostatke i sluze kao cistaci,jel sam u pravu?
Previse su mi opasne centipede i mislim da ih zbog toga i nema kod nas,ali mislim da vecina ima blazi otrov od smrtonosnog i moze da ti bude nesto samo ako si alergican...
Interesuje me da li je otrov isti kod nekih tarantula ili centipeda kao i od osa ili zolja,jer ih sa njima porede?
 
Pa barata velikim pincectama...

Inace "centiped" moze lako da pojede manjeg gustera, dok "miliped" zna da ispusta otrov [cini mi se ne smrtonosan]...

Mislim da ujed pojedinih "centiped" nije uopste naivan, npr. i jedna od Evropskih vrsta nije naivna. Od Scolopendra cingulata dobija se temperatura 39c, mucnina, ... i traje dva dana.


Ovo mozes da nadjes u Evropi
Scolopendra cingulata.
3.jpg

Haplophilus subterraneus.
1.jpg

i ovo
SCHIZOPHYLLUM sabulosum
6.jpg

TACHYPODOIULUS albipes
3.jpg


itd...
Ali naravno ne treba ih uzimati iz prirode.. :wink: [/img]
 
To sam i mislio,jel su one "tvrde" ?Milim moze ih donekle stisnuti sa pincetom da ti se neizmigolji?

To je rekao i Bifrost,da ima smrtonosnih,nego sam mislio na one koje drze hobisti,one nisu sigurno smrtonosne.Interesuje me da li su otrovi tih manje otrovnijih centipeda i tarantula slabijeg otrova isti(iste strukture,ili dejstva) sa otrovom zolje ili ose?jel neko zna?

Ona Giant black millipede mislim da neispusta otrov jer sam video da ih neki drze zajedno sa kornjacama kopnenim i sa gekonima(mislim "crested") ?

Evo jednog linka : www.petbugs.com
 
Strava :shock:
Jel one zive godinu do dve dana ili sam ja pobrkao sa necim?
 
ovo sto vi zelite kupiti koliko se ja razumijem u njih su strige a stonoga je ovo na slici crno, vise okruglog oblika tijela. i koliko znam predatori su pogotovo strige.
 
Moje preporuke su to ne uzimati..jebeno su brze i jebeno agrasivne, otrov od ugriza stvarno može dobro sjebati..verujte mi na rijeć...to vam doma ne treba.. :?
 
Slazem se,nisu mi bas privlacne zbog agresivnosti, bas sam citao da seu zeznute...uzeo bih mozda neku od milipeda, jer one nisu opasne, a ne znam da li je istina da su milipede dobri cistaci terarijuma?Jel se one hrane otpadcima?
 
Ma menu su jako privlačne i lijepe....ali to nije za držati doma....jedino ako se ima neka izdvojena prostorija....ali ovako u stanu..ne baš.
 
zarko :
brate odvratno mi je i ne svidjam ise u opste...
nikad ne bih cuvao to @#$%^

Siso ! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A imas "te" tarantule i shohare... :lol: :lol: :lol:

;)
 
Takve su one, nema tu šta da se polemiše, to su sprave za ubijanje...interesantno zaista...zanimljivo je što još uvek ne znaju kako se razmnožavaju tačno, nema dovoljno informacija, nego se nekim srećkovićima zadesi da samo jedan dan vide jaja i posle par nedelja i male, ali to su uglavnom WC primerci.
 
Jeli bre Mirko, šta bi sa tvojom Scolopendra subspinipes?
 
Back
Top