Stonoga

evo slika moje "gigant-ee" mada nisam siguran da je ta vrsta, videcemo kad jos poraste inace ima oko 10cm

f_DSCF4623m_4cf0f59.jpg

f_DSCF4622m_eb4cb35.jpg

f_DSCF4626m_890760f.jpg

f_DSCF4629m_8cc4b3e.jpg

f_DSCF4631m_85eda6d.jpg

Ovo nije scolopendra uopsete... pogledaj na kojim su segmentima spiracele... Nemogu sad da se setim ali ima to negde kako se odredjuje moj otostigmus/risyda je imao takvu spiracelu na 3-cem segmentu... scolopenda ima sve iste...

hmmm moguce je da je to rhysida... ajd pokusacu ovih dana da uslikam spiracle  kod svih centipeda, mada kod ove ce biti malo teze jer je mala! jer si siguran da je rhysida? scolopendra nije, mada moguce je da je i Otostigmus!?

edit: evo sad sam pogledao ipak je rhysida! na prvoj slici se vidi kad zumiras!

Mada rhysida ima duze terminalne noge ja mislim... neka jos malo porastu a nemoj da slikas samo reci na kojim segmentima su... A ne verujem da je scolopendra zabog drugacije spiracele na 3-cem segmentu... Moze biti i neki otostigmus a i ethmostigmus takodje ima drugaciju spiracelu na 3-cem segmentu

Posto nisam dosao ranije a vidim da ovde ima dosta stranica,hteo bih da dodam na neke od prvih 3 str. da je mene jednom ujela uobicajna centepid. iz dvorista i utrnuo mi je prst na nekih pola sata :S
a nije bila mnogo velika nekih 4cm.

evo kad je vec ozivljena stara tema ja bih postavio jedno pitanje.Posto ne vidim da iko u ponudi ima centipede( ispravite me ako sam pogresno napisao) a mnogi ih imaju kao ljubimce,jel mogu da se nabave kod nas?

Ja sam nabavljao nekoliko puta ali samo dugarima :) U principu nije bilo interesovanja ranije,ali vidim da sada ima, tako da ću ih opet nabaviti samo je pitanje momenta. Problem je što su mahom WC i već poveće, mada sam samo par puta imao CB, a to je poenta.

Inače ih nema puno ljudi...uskoro će nadam se Sale iz Palanke imati malde jer mu WC ženka leži na jajima,u pitanju je Blue ring leg tj. Ethmostigmus...

Pa svako ko ih bude uzeo ce tek videti koliko su zanimljive... Nego ne znam sta je sa ljudima... Nenadu se eto nisu svidele ali ajd njega razumem hehe

mene je ujela pre sat vremena i malo mi je utrnula noga.
Inace je u pitanju primerak od 10 cm.
Posto sam u dubrovniku, verovatno je ova dalmatinka :)

budite obazrivi.

Attachments

• Image0034.jpg
    Image0034.jpg
    33 KB · Pregleda: 39
Moze neka bolja slika? :D Znam kako izgleda ali bih voleo bas ovu da vidim xD odnosno nisam je odavno vido na slici, a nisam ni uzivo :(...

Evo, ne znam kako bolje da snimim po mraku nego sa baterijskom :)
cela noga mi bridi

Attachments

• Image0035.jpg
    Image0035.jpg
    33,9 KB · Pregleda: 26
  • Image0036.jpg
    Image0036.jpg
    31,3 KB · Pregleda: 34
Eo po danu fotke:

Inache mi stopalo bridi josh uvek pa vodite racuna dok radite sa ovim gmazom :)

Attachments

• Image0037.jpg
    Image0037.jpg
    46,4 KB · Pregleda: 25
  • Image0038.jpg
    Image0038.jpg
    41,4 KB · Pregleda: 29
Back