Stonoga

kapiram ja da je logichno...ali se nadam da ne treba poshto ih vec drzhim doma,temperatura i vlaga standardno

Pozdrav svima
uhvatio sam u Beogradu (na Zvezdari), jednu centipedu oko oko 4-5cm (na zalost ne znam koja vrsta, jer ne znam nista o njima). I doneo sam ja kuci. Medjutim nece uopste da jede. Davao sam joj mrave i tenebrije :(.
Jel bih mogao da dobijem neki savet :(?
Hvala

izvinjavam se sto ranije nisam odgovorio.
Polni dimorfizam kod cingulate postoji. Primarne polne karakteristike muzjaka su gonopode na genitalnom segmentu, koji je uvucen u telo, tako da je jako tesko na osnovu toga razlikovati muzjaka i zenku, ukoliko jedinka nije mrtva. Citao sam na AB, a verovatno i vi, nesto sa CO2 i odredjivanjem pola kod zivih jedinki. Ja cu da pokusam slicno sa etrom, cim budem imao vremena. Sekundarne polne karakterisrike takodje postoje, muzjaci imaju duze i nesto uze terminalne noge za razliku od zenki kod koje su krace i zadebljale. zenke iste duzine kao i muzjaci su dosta deblje, sto je takodje veoma bitna razlika, ali nista od toga ne mora biti tacno. imamo u planu da radimo polni dimorfizam kod cingulate krajem godine, sto ce dati tacnije podatke (mozda ce mi to biti i diplomski).
Hibernacija postoji kod svih nasih stonoga, ali samo u prirodi. Kod vas u kuci ce im biti uvek odgovarajuca temperatura i nece hibernirati.
Stgonoga sa zvezdare od 4-5 cm moze biti samo Eupolybotrus transsylvanicus, samo on moze toliko da naraste. Vidi da l ima 15 pari nogu, ako ima i malo je narandzaste boje to je on.

evo nekih slika
f_m1tuy9tm_f360ca8.jpg

f_m1tuy9tm_f360ca8.jpg

f_m1tv07wm_b0466c9.jpg

f_m1tv0f1m_6f6830e.jpg

f_m1tuy9ym_4b0a712.jpg

ova predposlednja je za manga, da me prepozna

u prirodi je obavezna. u zatocenistvu npr. moja cingulata je bila veoma aktivna i tokom zime, dok sam ih na Avali nalazio u novembru (jos je bilo malo sunca), gotovo polumrtve, jedva su se pokretale, a neke Cryptopse sam gotovo brao kao jagode, nisu davali znake zivota. Govorim za nase vrste

Stgonoga sa zvezdare od 4-5 cm moze biti samo Eupolybotrus transsylvanicus, samo on moze toliko da naraste. Vidi da l ima 15 pari nogu, ako ima i malo je narandzaste boje to je on.

Da to je to. Naradzasta sa 15 pari, i zadnji par je dosta dugacak.
Jel znas bilo sta o odrzavanju doticne... Nije jela nista vec minimum 5 dana :(, i ce mi bude zao ako umre.

Tenebrije i mrave nece da jede. Jedino da jooj dam neku manju bubasvabu. Trenutno imam lateralise i dubie

to je definitivno Eupolybotrus transsylvanicus. ne znam nista o drzanju, nisam neki terarista. ja sam ih imao jedno vreme i jeli su one debele bele larve. posle sam ih pustio. morace da jede kad tad

Back