izvinjavam se sto ranije nisam odgovorio.
Polni dimorfizam kod cingulate postoji. Primarne polne karakteristike muzjaka su gonopode na genitalnom segmentu, koji je uvucen u telo, tako da je jako tesko na osnovu toga razlikovati muzjaka i zenku, ukoliko jedinka nije mrtva. Citao sam na AB, a verovatno i vi, nesto sa CO2 i odredjivanjem pola kod zivih jedinki. Ja cu da pokusam slicno sa etrom, cim budem imao vremena. Sekundarne polne karakterisrike takodje postoje, muzjaci imaju duze i nesto uze terminalne noge za razliku od zenki kod koje su krace i zadebljale. zenke iste duzine kao i muzjaci su dosta deblje, sto je takodje veoma bitna razlika, ali nista od toga ne mora biti tacno. imamo u planu da radimo polni dimorfizam kod cingulate krajem godine, sto ce dati tacnije podatke (mozda ce mi to biti i diplomski).
Hibernacija postoji kod svih nasih stonoga, ali samo u prirodi. Kod vas u kuci ce im biti uvek odgovarajuca temperatura i nece hibernirati.
Stgonoga sa zvezdare od 4-5 cm moze biti samo Eupolybotrus transsylvanicus, samo on moze toliko da naraste. Vidi da l ima 15 pari nogu, ako ima i malo je narandzaste boje to je on.