Supstrat za zmije

nenad

Fanatik
Registrovao se
7 Feb 2007
Poruka
3.801
Location
Beograd
U ovoj temi će biti reči o supstratu za zmije, i za početak nema puno priče, mogu da se koriste treset, piljevina, papir ili komadići drveta.

Ako se koristi treset, najbolje je korisiti kokosov treset. Može da se kupi u par malo boljih pet-šopova u gradu, ili nekim cvećarama. Kupuje se u ciglama, obično, koje treba potopiti u vodu, osušiti, i onda staviti u terarijum. Nema potrebe za čestim menjanjem.

Piljevina treba da se koristi samo sterilisana, kupljena u pet-šopu, ako nije od četinara.

Papir je, naravno, najjeftinija podloga, i najlakša za čišćenje, ali, definitivno najružnija ;) Predlažem da se koristi samo ako je zmija povređena, ili bolesna.

Komadići drveta su nešto skuplji, postoje u raznim veličinama, i od raznog drveta, ali uvek treba izbegavati četinare jer su štetni za životinje.

Pesak i šljunak treba izbegavati, jer mogu da izazovu razne kožne bolesti kod zmija. Koristi se isključivo za pustinjske vrste, koje se kod nas uglavnom ne čuvaju.

Tema je otvorena za dalju diskusiju...
 
Ja sam u sustini protivnik treseta kao podloge samo iz razloga sto se zmije dosta prljaju na ovakvoj podlozi. Posebno oko nosa i usta, ali i izmedju krljusti na stomaku. Moj izbor su piljevine i komadi drveta. Mogu se koristiti piljevine sa odredjenim aromama (one koje mirisu na jabuke, pomorandze i sl.) bez ikakvih problema. Koristio sam ih i moje zmije su sasvim normalno zivele na njima. Naravno, komadi drveta su se pokazali kao bolji i prirodniji materijal za podlogu, pa ih stoga vise preporucujem ukoliko se ima novca (kako je Nenad napisao malo su skuplji izbor, ali vrede)
Piljevine pravljene od cetinara uvek ce sadrzati odredjenu kolicinu smole, ma koliko se dugo susile. Upotrebom grejaca piljevina se dodatno isusuje praveci smolasta isparenja koja definitivno stete respiratornom sistemu kod zmija.
 
Pa nije baš istina da se prljaju od kokosovog treseta. Otkud ti to? Zar si imao tako loša iskustva sa kokosovim tresetom i svojim zmijama?
Desi se nekad da zmija rije po tresetu, i onda se desi da joj malo prašine (koje inače nema mnogo) od treseta, ostane na glavi. To joj vrlo brzo spadne samo od sebe. Jedini problem koji može da bude, je kad zmiju sa malo prašine izvadiš iz terarijuma, što ti to padne na pod :D Ali, mislim da to nije neki problem.
Inače, ne upada im u nozdrve, niti u usta, niti se zaglavljuje između krljušti. Da je tako, ja ga prvi ne bih koristio. U svakom slučaju, dolaziš danas kod mene, pa možeš i da pregledaš zmije. I onda uveče da napišeš da si pogrešio. Ponovo. :D
 
Pa sve sto sam napisao je na osnovu onoga sto sam video kod tebe. Kao sto znas svaki put te pitam zasto ih drzis na tresetu kad ih prlja i pokazem ti, ali ti se pravis blesav. Nema veze... neka svako proba i jedno i drugo pa neka sami vide da treset prlja i da je piljevina bolja... Etoooo
 
Kod mene si video jednom zemlju koja je pitonu upala u senzore toplote. Zemlju, a ne treset. Imam dva Lampropeltisa, a to su rijuće zmije. Normalno je da će povremeno da nabijaju glavu u podlogu. Ostane im malo prašine na glavi, pa šta onda? To je prirodno.
A, mislim da većina ljudi sa ovog foruma drži svoje zmije na kokosovom tresetu. Pa, ako im ne valja, zašto ne promene podlogu? I, neću više da pričam o tome, ti, kao i uvek, tvrdoglavo stojiš pri svom stavu, tako da je svaka rasprava suvišna. Doći ćeš večeras kod mene, pa možeš slobodno da pregledaš zmije doktore.
 
Koliko treba da bude debeo sloj treseta kod zmija dok su male, tj. koliko kod rijucih a koliko kod obicnih? Danas sam bio kod Krmeta u radnji koji ima jako male smukove i ucinilo mi se da u terarijumu ima mozda malo vise treseta nego sto je njima tako malima potrebno. Ustvari, mislim da toliko debeo sloj ne treba ni za odrasle jedinke.
Izvinite sto vam prekidam raspravu;)
 
Nisi ništa prekinuo. Šta god ima da se kaže o supstratu za zmije, treba da stoji ovde, tako da ništa nije off.
Kod kukuruznih smukova, bih rekao da nema potrebe da bude deblji sloj treseta od 1cm. Kod Lampropeltisa može nešto malo veći, ali i ne mora. Kod mene je najviše 2-3cm
 
Mislim da im treba obezbediti više zemlje, da bi se ukoliko žele zakopale. Ove moje kukuruzne su se često dok su bile manje zakopavale, tako da bih im ja obezbedio recimo 3-5cm podloge.
 
Mislim da nema potrebe. Može, naravno, ali zašto? Niko od nas ne kupuje zmiju da je posle ne bi viđao. Kukuruzni smukovi po prirodi nisu kopači, pa im i ne treba. Zmije najnormalnije funkcionišu i sa supstratom debljine 1-2 cm.
 
Ma naravno da funkcionišu normalno, ali nikako ne treba tako razmišljati kao što si ti napisao - niko ne kupuje zmije da ih ne bi viđao, uvek treba pružiti životinji mogućnost da radi ono što im je prirodno, a ne zarad viđanja da joj ne staviš treset, znači da bi ti tarantuli koja kopa i živi pod zemljom stavio 2cm treseta da bi je video?

Nije neophodno za kukuruzne, ali ja bih im stavio pa ako hoće neka malo prokopaju ako ne neće smetati nikako.
 
Ja sam držao Lampropeltise ranije na više supstrata, ali pošto sam video da izuzetno retko kopaju (bar moji primerci), onda sam to prestao da radim, i stavio im plići supstrat. Zmijama ništa ne fali, bitno im je da imaju mesto za skrivanje. Što se tiče ostalih zmija, koje se ovde čuvaju, apsolutno im nije potreban dublji supstrat, zato što su to terestrijalne, semi-arborealne, ili arborealne vrste.
 
Poslednji put izmenjeno:
Inače, Gava je sinoć bio kod mene, i naravno da nije mogao da utvrdi da su zmije prljave od treseta. Ponudio sam mu da pogleda skoro 20 zmija koje su u tom trenutku bile kod mene, i sve na tresetu, a baš nijedna prljava :D
Onda mi je on objasnio da ih ne drži na tresetu jer njemu zmije na tresetu deluju prljavo. Nije hteo da kaže da im to smeta, nego da njemu smeta. Tako da poštujem ovo mišljenje, ali sam hteo da se i to razjasni.
 
skroz te razumem sta hoces da kazes...to sam i ja tvrdio za kokosov treset.. idalje mislim ali ga i koristim mesan jer prija T

i prodajem ga a opet mislim da nije nesto.
 
Što se tiče čuvanja zmija, mislim da je najbolje da svaki početnik isproba i piljevinu (ukoliko nije od četinara) i treset, pa da sam odluči na čemu će da čuva zmije. Ni jedno ni drugo nije pogrešno.
 
Neslazem se da se zmije prljaju na tresetu:) Po meni je treset najlepsi,a i veoma je lak za odrzavanje;) Uglavnom stavljam deblji sloj treseta,jer kad posle nekog vremena pokupim gornji prljaviji deo ostane mi dovoljno cistijeg pri dnu ;)
 
treset, vlažnost

OK, kupio sam ovaj treset.

Trenutno je jako vlažan jer sam ga morao rastvoriti. Već je u terarijumu pa me zanima da li moram da čekam da se osuši pre nego što vratim stanovnika?

Pozdrav.
 
Odg: treset, vlažnost

Da, i najbolje je da izvadiš treset i da ga sušiš van terarijuma, a da zmiju vratiš unutra. Trebaće par dana tresetu da se osuši, pa ako bi bio u terarijumu, pravio bi preveliku vlagu za zmiju.
 
Poslednji put izmenjeno:
E a ona prica o itisonu? Koliko je to dobro?
Posto mi to deluje kao najlakse za nabaviti i odrzavati..Samo operes osusis i vratis.
 
Mislim da je ok, da može da se koristi. Ali, meni lično je lepši treset, i lakše se čisti, jer samo ukloniš izmet sa malo treseta oko njega, i to je sve.
 
To uopste nije tako lose, jedino je estetski momenat u pitanju.., ali ga i ja koristim kod nekih zmija.., tacnije imam dva komada, pa kad se zmija uneredi na jednom, odmah stavim dr., dok se prvi sushi.. :)
Ima jedna velika prednost kod itisona, a to je da zmija nista osim misa/pacova, ne moze da ubacu u usta. Sto je cest slucaj kod dr. podloga...
 
Back
Top