Tenebrio molitor

@Jeca DJ - Odvoji ih u zasebne kutije i razmnožavaj, ako ih već agama voli.

@markozmaj - najlakši način da prosejes tenebrije je sa običnim sitom. Tako barem ja radim. Jeste da se tako ostane bez većeg dela najmlađe generacije, ali se to ni ne vidi na koloniji. Završiš posao za max pola sata.
 
@markozmaj

Veruj mi da ne vredi odvajati tako....jednom sam to radio i nikad vise!
 
појавиле су ми се гриње...
нема их много, још...

има ли још каква фора за мицање гриња сем смањења влаге?

пошто сам нашао неколике код латералиса на кутији, јер су кутије биле једа поред друге?
 
Poslednji put izmenjeno:
Ma vidim i ja da nevredi :D
Al jbg sad :D
Nije ni bilo mnogo crva ali zato buba ima preko 300 komada ::D
 
Povećajte ventilaciju, obojica. Isecite središnji deo poklopca i na njega nalepite običnu plastičnu mrežicu. Kroz nju ne mogu proći moljci, a u kutiji se neće zadržavati vlaga.
 
Ma ja drzao tenebrije napolju u starom frizideru :D
pa u leteli po dvoristu ali su me nervirali zesce :D
 
Kako su ove grinje bolestina teska!
Sad mi se bube izlijezu kao neki degenerici...
katastrofa!
 
cela kolonija drzim u plasticna kutija sa kapakom.Na cele kutije vidim neke belo-zuti tacke,ali kad zadrzim pogled vidim da se oni dvize,mrdaju,premnogu su male,ali ima ih premnogu,a i od kolonija sa tenebrija presli su i kod kutija za cvrcaka.
Ne znam sta da radim,dali su to neke parazite,dali su opasni ili ne...
 
To su ti grinje. Pojavile su se zbog prevelike vlage, koja je nastala zbog poklopca. Otklopi ih slobodno (mislim na tenebrije). Neće ti sigurno pobeći. Jedino ti se onda mogu zaleći moljci.
 
ma ne,poklopac je otvoren,ali u supstratu je bila belika vlaga.Ali ne znam zasto su presli i kod cvrcaka?Znaci te male "dvizeci tacke" nisu opasne po insekte,a so toa i po gustere,tako?
 
Mislim da gušteru ne mogu nauditi. Mogle bi možda da oštete tek presvučene lutke tenebrija, dok im se ne stvrdne hitin.

Grinje lako pređu kod cvrčaka. Kod njih je još veća vležnost, a ako ima hrane, voća ili povrća, imaju ispunjene sve uslove za život. Ja sam zimus ili proletos našao par gomilica grinja na uglu bočnih zidova prostorije i plafona, što je udaljeno više od metra od mesta gde su mi bube.
 
Jedna mala pomoc kako da znam dali su bube polozile jaja. Kako jaja izgledaju primetio sam jednog malog crvica izgleda da mi razmnozavanje uspelo.Plasim se da kad im menjam voce da se ta jaja ne zalepe i da ih ne bacim zajedno sa vocem
 
najbolje je da ubacis u posudu neku krpu pa je presavijes i tu se bube zavlace i polezu jaja
 
Ja sam najviše jaja nalazio na dnu posude, a voće i povrće sam im davao u tankim listićima, tako da sve pojedu. I kolonija mi je dobro uspevala.
 
Pa to sto ti se zalijepi recimo otreses sta moze da se otrese i ostalo bacis. Ne vjerujem da ce bube bas tu poloziti ta jaja...

Ja mojim ubacim i kad to treba da se baci bacim g aa imam malih crvica koliko oces...
 
ja sam 2 puta prebacivao Tenebrije iz posude u posudu,
uzmem Sito i prosejem,
a bash da ne bih izgubio te male crvice,
sav supstrat SACUVAM u posebnoj posudi,
ostavim par nedelja (neko proizvoljno vreme)
i onda opet pregledam taj supstrat uglavnom oko 5,6,7 malih crvica nadjem (kolonija oko 1000komada)
koji su za to vreme porasli........... prebacim ih sa ostalima i eto sacuvam bash sve :)))))

Tenebrijama kolko se meni cini vlaga u opshte ne treba (mada nekad povecam)
sve shto im treba dobiju od Voca......... tako da samo napravite vecu ventilaciju i necete ima ti grinje, ja ih nikad nisam imao (dok kod druge hrane jesam)........

takodje i redovno vadim uginule (crne) crve koje nadjem na povrshini...
 
Ja od Kimo-a sa paukovima dobih i 50tak(ili manje) crva.Prvo sam se plašio dal će se to razmnožit a sad ne znam što da radim sa njima.Držim ih trenutno na nekih 15 stepeni(tolika mi je temperatura u sobi) i oni se i dalje debljaju i množe.Žive samo na mekinjama za stoku i ne smeta im izgleda,ranije sam ubacao i voće i povrće al sad ni to više jer pokušavam usporit rast :D.Supstraj je debeo 10cm otprilike. Uglavnom, ako nekome iz CG treba crva svih veličina nek se javi, rado ću pokloniti veću količinu ;)
 
i ja sam namnožio tenebrija nerealno, a imam samo jednog malog pauka... davao sam im u glavnom voće, al sam probao i sa kuvanim pitrinčem i sa sojinim granulama, vidim da soju jedu svek dok se ne sasuši... imam ih, ne znam šta ću sa njima, pa ako nekome sa novog beograda treba tenebrija mogu da mu poklonim, samo sebi da izdvojim za jednu manju koloniju... e sad, koliko su te tenebrije dobre, to je diskutabilno, al stvarno sam se trudio, jer ih gajim za mog pauka!
 
E sad imam i ja jedno pitanje.. U preseceni balon od rose sam stavio jedno 10 cm mekinja, i ubacio crvice i bube koje imam(sutra bi trebalo da stigne nova tura). E sad imam par pitanja:
1. Da li im je predebal podloga?
2. Da li mogu da izadju iz posude?
3. Da li trebaju jos neke specijalne uslove ili je ovo sve sto im treba? :)
 
Podloga nije predebela, mada ja svoje držim uvek u manjem sloju substrata, prvenstveno zbog vlage i izmene istog kad se nakupi određenom količinom izmeta. Ako su ti mekinje minimum 3-4cm od ruba posude onda nema šanse da ti izađu. Ne mogu se penjati po glatkim površinama. Ako hoćeš dodaj im još i koncentrata za piliće, pšeničnih klica, pšeničnog ili kukuruznog brašna, a možeš i brašno od lana.
 
Back
Top