Tilladnsia

Mihajlooo

Član
Registrovao se
5 Jan 2008
Poruka
93
Location
Novi Sad
Tillandsie su vrste Bromelija a ne orhideja kako mnogi misle, te je pogresno i nazivaju divljom orhidejom. U venecueli su toliko ceste, da se pored kisnih suma mogu naci i na banderama ili bilo kakvim manjim pukotinama na drvecu. Razmnozavaju se veoma lako, pomocu novih biljaka maticne biljke ili semenjem. Da bi cvetale potrebno je da ih se skoro svakodnevno prska, a ako se nedrze u terarijumu/akvarijumu onda se trebaju i jednom nedeljno potapati u vodu. Zimi im se ciklus mora usporiti, tako da se prskaju na 10 dana i treba se smanjiti i svetlost. Supstrat nije potreban jer one u prirodi zive kao sto sam i rekao u raznoraznim pukotinama. Ovo pravilo za supstrat vazi za sve osim jedne vrste a to je Tillandsia cyanea. Ova vrsta se sadi direktno u zemlju kako nebi gubila suvise vode. Zemlja nikako nesme da se osusi.

Ovo bi bilo ukratko, ako imate nekih pitanja samo napred.
 
Super tekst...znači sve bromelije možeš posadit u tako neke manje pukotine ili na drvo...osim Tillandsia cyanea...ok ;) hehe
 
Ja imam samo jednu Tillandsiu, koju cu staviti kod zaba kad ih budem imao. Nazalost nemam nijednu moju sliku tako da su ove slike sa neta.

Tillandsia cyanea:
http://www.tropiflora.com/creport/cr16-1/162R.jpg

Ostale:
http://1.bp.blogspot.com/_GBrtC5njf...ABd0/Sp5pKWu0vVw/s400/Tillandsia+ionantha.JPG
http://tillandsias.gardenwebs.net/Tillandsia.schatzlii.jpg

Ima ih na hiljade i sve su druga prica. Meni se dopadaju jer ih je lako uzgajati a nisu ni skupe. Pogledajte kada budu u NS cvetne pijace ili u drugim gradovima bilo kakve takve manifestacije.
 
Back
Top