zastita od zmija.. ?

StevaNS

Zagriženi ljubitelj egzotičnih životinja
Bilo je reci o tome kako zmije iskopaju zemlju iz saksije sa cvecem. Ovo je moja ideja kako resiti taj problem. Jos nije isprobana tako da ne mogu da kazem koliko je delotvorno..

Korak 1 - zica od aluminijuma(da ne bi zardjala), isece se po meri dobrim makazama..

pic013-1.jpg

Korak 2 - zica se postavi na cvece tako da pokriva zemlju..

pic014.jpg

Korak 3 - prekriti zicu tresetom za terarijum.

pic017.jpg

Kontam da 3 korak radim iz 2 razloga- kao prvo sprecava da organizmi koji su u zemlji za cvece dodju izadju jer ih ubija kiselost treseta na povrsini, a kao drugo estetski je privlacnije. E sad pitanje da li ce to malo treseta uopste imati znacajnog efekta i pitanje koliko ce potrajati dok ga zmija ne izbaci.. :(

Nisam dobro promislio pre rada i taman da stavim cvece u ter kad slucajno prevrnem saksiju sa drugim cvecem i gomila malih bubica izmili iz zemlje. Onda sam skontao da sam trebao prvo da ispecem zemlju za cvece, presadim ga i tek onda stavljam, ali jbg. Ajmo Jovo nanovo.. :)

Svaki komentar ili predlog je dobrodosao.. :icon_salut:

I el ti ovo na kraju ispalo kako treba? Deluje kao dobra ideja,pa me zanima koliko je i prakticna odnosno efikasna.

Pa.. saksija je mala pa nisam mogao bas dobro da ushuskam zicu, pa se desavalo da ispadne iz zemlje a onda zmija moze da se povredi ako proba da udje. TAko da: malo veca (i bolje keramicka) saksija da se dobro pokrije tresetom od gore i resena stvar.

Ovo je problem samo kod zmija koje kopaju. Zmije koje ne kopaju neće izbacivati zemlju iz saksije. Bar ne puno. Ja sam stavljao kamenčiće po površini, oko stabla biljke, i nije bilo problema nikad.

Back