Zatvor kod Leopard Gekona

Vaskezz

Član
Registrovao se
28 Apr 2009
Poruka
20
Location
Beograd
Morao sam da napravim novu temu s obzirom da sam juče bio kod veterinara (prof dr Nikola Popović) na Veterinarskom faksu i došao sam do novih saznanja. Moj geko pati od zatvora i deo oko analnog otvora mu je naduven. Doktor mu je dao injekciju koja bi trebala da ubrza metabolizam i evenutalno ga natera da kaki, ali to se, kao što sam i očekivao, nije desilo... Danas opet idem na Veterinarski kako sam se dogovorio sa doktorom, ali moram da vas pitam da li je neko imao sličnih problema, ima li ko ideju šta da radim...??? Na netu sam našao gomilu informacija, od potapanja u toplu vodu do nekih hemijskih obloga, masaža, klistira... Ništa od toga ne bih pokušavao sam, a doktor mi na momente deluje vrlo nepouzdano i neobavešteno (kao i većina njegovih asistenata)... Vreme mi ističe!
 
Kada sam se uplasila da moj guster ima zatvor(lazna uzbuna) veterinar mi je preporucio mikroklizmu za bebe.Nisam je upotrebila pa ti vise od ovoga ne mogu reci,sem da ne treba za agamu koristiti citavu dozu
 
ja sam čui da kod zatvora agamama pomaže plivanje u vodi,ali neznam kako je to kod leoparda ;)
 
Isto je kod svih guštera, plivanje tj. lagano kupanje u toploj vodi i masaža stomaka uvek dobro dođe, ali ovaj slučaj je poodmakao i ovo verovatno ne bi pomoglo, pitanje je i šta je uzrok zatvora, da li neki predmet ili hrana. Ovo kupanje može pomoći kod hrane koja je zastala ili je teško varljiva.
 
Vrlo je moguće da mu je jednolična ishrana u zimskom periodu (tenebrije i super-crvi) prouzrokovala zatvor. Situacija je krajnje ozbiljna, profa mu je danas dao još jednu injekciju degana (ili degona, ko će znati sa ovim njihovim medicinskim škrabopisima) + prednisolan, prednisolon (opet, nemoguće je pročitati), i rekao da dođem za dva dana....
Uvek je imao redovnu stolicu (koliko sam mogao da vidim), čistu vodu, bar dvaput mesečno dodatak kalcijuma i vitamina u prahu... Njegov analni otvor je sada naduven i tvrd, često ga liže i gricka, deluje mi da je u velikoj agoniji. Iako još uvek dobro izgleda i prilično je pokretan, ja sam počeo da razmišljam o najgorem............ Ako je stvarno moguće da mu nema spasa, voleo bih makar da znam da li postoje neke metode za uspavljivanje i slično, jer ovakvo mučenje nema nikakvog j#!#!!# smisla.............
 
Ne pises da li si probao masazu stomaka u toploj vodi a i par kapi one mikroklizme ne verujem da ce mu naskoditi a mozda pomogne
 
Problem je što on verovatno ima neku upalu kloake jer je zadebljana , ne verujem da može uopšte da izbaci šta god ima, treba se to smiriti verovatno pa onda pokušati sa izbacivanjem...ne verujem da može da izbaci sada kada je tako naduven taj deo.
 
Zar to onda nije trebala terapija i nekim mackalicama za spoljasnju upotrebu?
 
Mislim da je Kimo u pravu. Skoro da sam siguran da je u pitanju neki "čep", recimo kao upala hemoroida kod ljudi... Smešno mi je da se ovako izražavam, možda i nagađam, ali jednostavno pratim svoj prirodni instinkt i logično zaključujem. Kad već DOKTOR nije mogao da mi kaže ništa korisno sem "da ima zatvor" (što sam mu ja odmah i rekao) i prepiše nešto za spoljnu upotrebu, što možda Sasha dobro predpostavlja. Za sada mi je ovaj forum bio od iste pomoći koliko i "profi veterinar", ako ne i više. Neviđeno! Verovatno sam ja ponajviše kriv što ništa nisam primetio ranije, ali ipak, tog doktora JA informišem o mogućnostima, a o njima čitam na netu!!!
Pretražujući teme ovde naišao sam na broj tog čuvenog stručnjaka za reptile iz Subotice pa ću pokušati da ga kontaktiram i eventualno mu objasnim preko telefona o čemu se radi. To mi je praktično poslednja nada pošto mislim da ni sledeći zakazani odlazak na veterinarski u nedelju neće ništa rešiti..... Ako nekome još nešto padne na pamet, slušam. Svaka pomoć je dobrodošla.
Hvala.
 
Na zalost, ne mogu da ti pomognem, ali ne verujem da je dobio zatvor od tenebrija i fobasa, jer je to sve "meka" hrana. Ne znam sta koristis kao podlogu, ali ce pre biti da je od toga, mada, samo nagadjam. U svakom slucaju, oprezno i srecno!
 
E pa rekao bih da je Gekonu bolje! Taj otok (ili šta god da je) malo je spao, više nije naduveno kao ranije, Geko mi deluje živahnije, lepih je boja, podignute glave i uopšteno me podseća na guštera kakav je bio. :) I dalje dosta vremena provodi grejući se na kamenu. Ne mogu da utvrdim, doduše, da li kaki pošto to obično radi u dvospratnoj glinenoj kućici koju je ortak vajar specijalno napravio za njega, pa se nosim mišlju da je privremeno izbacim napolje. Možda bi to moglo dodatno da ga stresira pored svega što je preživeo u poslednjih desetak dana, jer ipak u toj kućici spava već 5 godina...? Fobase odbija i dalje, pada mi na pamet naručivanje cvrčaka pa da probam...
Poslednji odlazak kod veterinara bio je u nedelju i tada mi je dr dao uput za rendgen na koji bi trebalo da ga vodim ako se situacija ne popravi. Sad kad mi se čini da mu je bolje, rado bih preskočio taj rendgen jer su redovi veliki, a vrlo je skupo... Odveo bih ga na kontrolu svakako, i možda primi još par tih injekcija koje su, izgleda, pomogle ili bar ubrzale prirodan proces lečenja.

Pozdrav svima i hvala vam na pomoći!
 
1) Greje se na kamenu jer ga jos muci taj problem, zato bi mozda ipak trebalo da ga blago masiras u mlakoj vodi, ili da ga bar stavis u nju (plitko) na par minura, cisto da mu se lepo zagreje taj deo, ne moze da mu skodi. Znam da nije isto, ali, kad je moja gekonka imala problem sa izbacivanjem jaja, videlo se da joj prija mlaka voda.
2) Ne izbacuj kucicu, jer ce ga to dodatno stresirati, mora da ima zaklon. Mozda samo da mu ubacis parce ubrusa tamo gde mislis da vrsi nuzdu, pa da sledeceg dana izvuces i pogledas da li je nesto uradio.
3) Ako odbija fobase, probaj prvo sa tenebrijom i lateralisima, njih ces lakse naci, a i jeftiniji su.

Javljaj kako ide.
 
Back
Top