Zidni guster-drzanje

Rokerka

Ljubitelj egzotičnih životinja
Znam da vec postoji ovakva tema, ali je veoma stara i nema nesto podataka, pa rekoh da napravim novu.

Zanima me ako neko zna nesto vise o njima i uslovima drzanja (posto na netu nisam puno nasla), ako je imao iskustva sa njima, neka napise sto vise. Da li im je potrebna uva/uvb lampa (obzirom da su dnevni gusteri i vole da se suncaju), koliko cesto se hrane i koliko dugo mogu bez nje, koja treba da im bude temp. preko dana, a koja nocu i da li i u zatocenistvu padaju u hibernaciju? Kako se odredjuje pol, u slucaju zenke-kako se prepoznaje trudnoca i sam proces razmnozavanja-kako i na kojij temp. se inkubiraju jaja i sl.

E cuj ja ti imam Primorske gustericu podarcis sicule pogledaj moju temu

ja ti bas ne preporucam da ih drzi jer im je to jako veliki sok i jako tesko se naviknu na vlasnika da ne kazem nikako ovi moji se vec manje boje ali normalno plasljivi su i takvi će i ostati.

Hibernacija to i mene zanima sta cui sa svojima dali da ih stavim na hibernaciju i dali bi hibernirali to je pitanje koje neznam,ali mislim da ako uzmes nekog gustera 20 dana prije hibernacije on nece htjet vjerovatno hiberniat jer ce jos bit preplasen i i tako.

Moji jedu sve sta god ubacim ali im obicno dam jest svakih 4-5 dana jer nemam toliko hrane jos sam razmišljao dali da mozda pustim samo jednog jer ga je onda lako hraniti jer cim vidis neku musicu stonogu onda ubacis i on pojede.Ali to nece uvijek bit tako moji gusteri nisu isprve jeli ja ti preporucam ako ne budu htjeli jest da ih stavis u kutijicu malu i dva skakavca to je bilo moje rijesenje a poslije se naviknu.Pogledaj moju temu PRIMORSKA GUŠTERICA ali ja nemam ove obične gustere ja sam u Hrvatskoj u Poreču uhvatio ove moje zelene koji su mi posebni a postoje jos jedni lijepsi slicni ali su jako rijetki.Uhvatio sam jedno 12 takvih primjeraka ali sam ih pustio!!!
:icon_salut::icon_cheers:

Mateo,ako hoćeš da čuvaš guštere,moraš prvo da im obezbediš hranu.Ovo je stvarno neozbiljno,i savetujem ti da oba vratiš odakle si ih i uzeo.To hranjenje na 4-5 dana,muvom i stonogom nije dovoljno.Ako nemaš dovoljno dobre hrane za njih,ne treba ni da ih čuvaš.
Što se hibernacije tiče,u nju će upasti ako im se spusti temperatura,ali i to se radi postepeno,i bolje je ne stavljati ih na zimski san,nego ih neadekvatno staviti.

:oSvaka 3-4 dana izadem van uhvatim 4 skakavca za svaku gustericu koliko pojede pojede,dam svakoj po dve stonoge i 5 zidnih pauka koliko pojede pojede.Ovo drugo sta nemoze pojest bacim ca.Sta je to lose hranjenje?Necu to svaki dan tako radisti onoliko koliko dobiju im je dosta i previse !!!

Ja zaista ne vidim sto je problem gajiti hranu. Sakupljanje hrane iz prirode je ok, aili u kolonijama su uslovi kontrolisaniji dok se u prirodi i zaprasuje, djubri odnosno zagadjuje sto sve moze imati uticaja na nase ljubimce.
@ Rokerka Cuvao sam ih bas odavno, i moji jednu zimu nisu padali u hibernaciju, ali ako planiras da ih razmnozavas, ja bi ih ipak stavio. O razmnozavanju ne znam nista konkretno. Temperatura ne bi trebala da je problem jer zive u nasim krajevima, obezbedis mali temperaturni gradijent i ne brines.

Hvala na odgovorima. I ja sam protiv uzimanja zivotinja iz divljine, ali ovog gustera sam uzela iz macjih usta, tako da sam joj spasila zivot. Bila je u losem stanju, bez repa, pa sam je nekoliko dana drzala u kuci, da se oporavi. Posto je imala debeljuskast stomacic, moguce da je bila zenka. Sutradan se vec navikla na mene i uzela tenebriju iz ruke! Htela sam da je zadrzim, ali bi to bilo sebicno s moje strane, tako da sam je ipak pustila, a ona je veselo odjurila da hvata sunceve zrake...

Možda si trebala da uradiš baš suprotno.Ne povrate baš svi gušteri,posle gubljenja repa. Ako ga izgube pred zimski san,to može da bude problem. A takođe je problem za trudne ženke. Možda sad malo paranoišem,ali samo hoću da kažem da si mogla i da ga zadržiš.

U tom slucaju bih morala da joj pravim terarijum, a, posto nisam imala potrebne informacije, nisam zelela da eksperimentisem i da se igram njenim zivotom. Jednom sam joj pomogla, sad ako prezivi-prezivi, mislim da joj je ipak lepse napolju.

Back