Zmije Srbije

Meni se čini da je to smuk ili slepić ( beznogi gušter), ali sigurno nije otrovan(vidie po jajastom obliku glave ).
Bravo "stručnjak"! Smuk ili slepić? Veoma su slični pa ne možeš da ih determinišeš a po obliku glave reklo bi se da ni mamba nije otrovna!?
 
Juce uslikah ovu zmiju znali neko koja je ovo vrsta, nije mnogo velika bila je dugacka 20-setak centimetara, deluje mi kao da je mladunce..
 
Verovatno si potrošio prostor na forumu koji ti je dodeljen za slike.Ubaci sliku na photobucket.com i ovde samo zalepi direktan link.
 
Naopako ako je sarka slikao sam je u vinogradu a svaki dan radim u njemu :), vidjao sam smukove i belouske al ovakvu nisam nikad...
 
U pitanju je smukulja Coronella austriaca. Totalno bezopasna zmija. U vinogradu ti ima sigurno dosta gustera kojima se ona prvenstveno hrani. Sarke ne zive u Arandjelovcu tako da nema te bojazni. Od otrovnica u tvom kraju moze da se nadje poskok. Njega ces prepoznati po rogicu na glavi. Sve ostale zmije koje naseljavaju tvoj kraj su bezopasne.
 
Nema na čemu! Znaš kako. Čitav život sam živeo u mestima gde te zmije ima, a prvi put sam je video pre dve godine. Posle toga sam je primetio još samo jednom, tačnije prošle godine. Dosta tajnovita zmija.
 
Ok, pa i ja je prvi put vidim, obicne smukove vidjam preko cele godine i poneku belousku i ribaricu, a nadam se da cu i ovu cesce vidjati pogotovo odrasle primerke posto mi je dosta zanimljivija od ovih drugih bas zbog onih sara po ledjima ,, pozdrav...
 
Ko bi bolje i znao, nego Dendzo.. Svaka cast Dendzo, ja se izvinjavam za dezinformaciju.. :) Nisam posteno ni zagledao na brzinu nesto, i mahinalno zbog te prljave sive boje i sare na ledjima pomislih na ono sto sam nap... :)
 
Hvala ZolleRu, ali ima na ovom forumu onih koji znaju mnogo vise od mene, tacnije onih koji kad su sretali smukulju, ja nisam ni znao za nju :-) Desetak godina sam bio ubedjen da sam na planini Rudnik blizu hotela video sarku, a sad kako vracam film sve vise mislim da je u pitanju definitivno bila smukulja. Mada, iako herpetolozi kazu da na Rudniku nema sarki, poznavao sam coveka koji ih je hvatao upravo na Rudniku i u okolini Gornjeg Milanovca.
 
Koliko ste upuceni u to dali na planini Bukulji iznad Arandjelovca ima poskoka, dosta njih mi je pricalo da su videli poskoke, ja koliko sam puta bio na njoj 'a bio sam dosta puta' nisam video ama bas nijednu zmiju a pogotovo nista sto lici na poskoka 'doduse video sam ga samo na slikama i snimcima'...
 
Ok, pitam cisto informativno, dosta njih se hvalilo kako ga je videlo, al ja ga nevidoh a nisam cuo da je niko bio nekad i ujeden na bukulji od strane njega..
 
Back
Top