Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
meni lici na onu vodenu(90% je ona) ne znam tacno naziv,ali kod nas postoje vodene belouska i ta druga. p.s. hvatao sam ih kao klinac UZASSSSS
evo i naziva
natrix tessellata
Vozim cesto bicikl na relacijama od nekih 50 do 100 km po drumu-asfaltu, i bas pre neki dan kada je bilo malo sunca, na putu sam sreo jedno 6-7 pregazenih zmija! Stalno srecem zmije na putu sve do novembra a pocnem negde od kraja februara kada je lepo vreme i od tada ih vec vidjam, opet na drumu verujte!
E sada uglavnom smukove!
Bas pre neki dan sto napisah, sretoh 7-8, nazalost sve pregazeno! Jedan smuk je sigurno bio do 1,2m, i bas debeo, ali isto pregazen!
Jedino jednu zmijicu sam video koja je izlazila na put, ali sam je usmerio tockom da se vrati u travu, tj zemlju pored puta...
Sreo sam i jednu, takodje malu zmiju, opet pregazenu, ali ne znam koja je vrsta!
Zbog toga i pisem post!
Glava joj je crna, a ona nekako siva i ima crne sarice! Izasla je na put, sa one strane gde ima nekog potoka ili recice, pa reko da nije neka sto zivi blizu vode, i tako...Uslikao sam je telefonom, pa dok ne prebacim sliku (nemam blutut-dok nabavim), eto bar jedan opis, mozda Vam pomogne! Dakle crna glava, sivo crevo i po njemu crne sare, toliko mogu da Vam docaram izgled...a zelim da znam koja je i da li je otrovnica?!
I jedno pitanje? Jer su kod nas u Srbiji, samo Sarka, Poskok i Sragan otrovnice?
Cesto na putu sretnem neke cudne za mene vrste koje ne lice na obicnog, da kazem sivog smuka, pa cesto pomislim da je neka otrovnica, ili gresim?
Na smukove sam se navikao i to na sve velicine po drumu, i broj! Ponekad ih sretnem i po dve-tri na 3-4 metara na drumu, verovatno u vreme parenja, jer se to desava uvek ovako u Aprilu, Maju, posle ih ima, ali manje, ali opet ima...
Toliko, nadam se da ste nesto shvatili, sta je pisac hteo da kezeA gledam da postavim uskoro i sliku pomenute, koju je cak mozda i moja majka prepolovila prilikom okopavanja baste (mislim na istu vrstu zmije).
Ove na drumu kada se pregaze, uglavnom stradaju na repu, glave su vrh, sve se vidi, ali se ne pomeraju, nastradale...
Nova sam ovde i pozdravljam sve članove. Ovo je moj prvi post i ne snalazim se baš ovde po forumima, teme su stvarno dobre i korisne.
Zašto sam ovde, jer komšija je zatekao zmiju u dvorištu i ubio je, zvao me da je slikam, hoćemo da znamo koja je to vrsta ali ne znam kako da uploadujem sliku sa svog računara.